Καθαρισμός Παραλίας Βρουλίδι, στην ΒΔ πλευρά της Κιμώλου

0
278

Την Κυριακή 10/2/2019, η Εθελοντική Ομάδα Κιμώλου «Κιμωλίστες»,  Πρεσβευτής SeaChange Κίμωλος, πραγματοποίησε καθαρισμό της παραλίας Βρουλίδι,  στο πλαίσιο του προγράμματος «Sea Change Greek Islands», που διοργανώνει το Athanasios C. Laskaridis Charitable Foundation, με στόχο την προστασία του θαλάσσιου περιβάλλοντος και τη μείωση των πλαστικών μιας χρήσης.

Η συγκεκριμένη παραλία είναι ερημική, μιας και οι μόνοι τρόποι πρόσβασης σε αυτή είναι μέσω θαλάσσης ή μέσω ενός φιδωτού μονοπατιού το οποίο ακολουθεί το ανάγλυφο της περιοχής και μεγάλο μέρος του ακολουθεί την χαράδρα που έχει σχηματίσει μικρός χείμαρρος.

Η συγκεκριμένη παραλία δεν είχε καθαριστεί ποτέ, και αν και είναι μακριά από οποιαδήποτε ανθρώπινη δραστηριότητα, εντύπωση μας έκανε η ποσότητα των σκουπιδιών, κυρίως πλαστικών και υλικών συσκευασίας. Τα σκουπίδια δεν προέρχονται από τον παρακείμενο χείμαρρο, αλλά είναι σκουπίδια που φέρνουν οι δυνατοί βοριάδες και κατά πάσα πιθανότητα έχουν ταξιδέψει σε όλο το Αιγαίο Πέλαγος.

Συγκεκριμένα σε μια παραλία με μήκος που δεν ξεπερνά τα 80 μέτρα, σε πρώτη φάση μαζέψαμε 1.074 πλαστικά μπουκάλια νερού και αναψυκτικών, 310 μπουκάλια απορρυπαντικών/λιπαντικών, 617 πλαστικά ποτήρια μίας χρήσης, 315 πλαστικές σακούλες, 517 κομμάτια πλαστικού, 420 κομμάτια φελιζόλ, 419 πλαστικά καπάκια μπουκαλιών, και φυσικά πολλά άλλα από τα συνηθισμένα νάιλον φύλλα (136) και συσκευασίες tetrapak (139)  μέχρι μπετόνια, βαρέλια πλαστικά, καουτσούκ από βάρκες, ένα μεγάλο πλαστικό εξάρτημα από αυτοκίνητο, το μαξιλάρι ενός καθίσματος αυτοκινήτου, πολλά παπούτσια και πολλά άλλα.

Κάποια από αυτά πρέπει να είναι αρκετών ετών, μιας και είχαν αρχίσει να πολυμερίζονται.

Δυστυχώς, λόγω του πλήθους και του όγκου των σκουπιδιών, ο καθαρισμός της παραλίας δεν τελείωσε σήμερα, και υπάρχουν πολλά μικρά και μεγάλα σκουπίδια να μαζευτούν.

 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.