Περιγραφή Οργάνωσης Dive In Action

 Η περιβαλλοντική οργάνωση Dive In Action με έδρα την Σαντορίνη από το 2019, συνδυάζοντας τη δράση, τη γνωριμία με το υποθαλάσσιο οικότοπο, την παρατήρηση και την ευχαρίστηση, δρα, ενημερώνει, κι εκπαιδεύει, σε θαλάσσια περιβαλλοντικά ζητήματα. Δίνει την ευκαιρία σε όλους τους ενδιαφερόμενους, αρχάριους και πιστοποιημένους δύτες, να γνωρίσουν τους πολύτιμους θαλάσσιους βυθούς, να παρατηρήσουν και να προστατεύσουν, αναπτύσσοντας περιβαλλοντική συνείδηση και δράση. Με την συμμετοχή τους τα μέλη, οι εθελοντές και οι φίλοι της θάλασσας, στηρίζουν τις δράσεις της Dive In Action, στην θαλάσσια περιβαλλοντική διατήρηση, την προστασία και παρατήρηση της θαλάσσιας ζωής και πάνω από όλα την διατήρηση των βυθών καθαρών. 

  Κύριος σκοπός σε τοπικό επίπεδο, είναι η προστασία και η διατήρηση του φυσικού υποθαλάσσιου τοπίου και των ιδιαίτερων μουσειακών σχηματισμών της Ηφαιστειακής Καλντέρας, ως φυσικής και πολιτιστικής κληρονομιάς και πολύτιμου φυσικού πόρου. Η θαλάσσια περιοχή της Καλντέρας διακρίνεται για την μεγάλη βιολογική, οικολογική, αισθητική, επιστημονική, γεωμορφολογική και παιδαγωγική αξία της σε παγκόσμιο επίπεδο.  

 Η Dive In Action ταξιδεύει με την ομάδα της σε όλες τις θάλασσες και ακτές των Ελληνικών νησιών μας, με κέντρο τη Σαντορίνη και ακτίνα εμβέλειας των δράσεων της μέχρι σήμερα τις Κυκλάδες (12 νησιά), τα Δωδεκάνησα (Κάλυμνος) και τα Επτάνησα (Κέρκυρα). Απευθύνεται σε όλους τους πολίτες, τους εμπλεκόμενους φορείς των νησιών διεισδύοντας στις τοπικές κοινωνίες, με στόχο την ενδυνάμωση της ενεργοποίησης και ευαισθητοποίησης στα θαλάσσια περιβαλλοντικά ζητήματα. 

      “Είναι πραγματικά σπουδαία εμπειρία, να δει κάποιος τα πρόσωπα των ανθρώπων – περαστικών και προσκεκλημένων – όταν αντικρίζουν τα θαλάσσια απορρίμματα σε στοίχιση διαχωρισμού πάνω στο προστατευτικό πανί συγκέντρωσης, μετά από κάθε δράση, κατά την ώρα της αναλυτικής καταγραφής τους!”   

Οι ευρύτερες δράσεις της Οργάνωσης, αφορούν στην εκπόνηση βιώσιμων προγραμμάτων και την οργανωτική διαχείριση των περιβαλλοντικών πιέσεων, από την δεδομένη αύξηση των ανθρώπινων δραστηριοτήτων και τις επιπτώσεις αυτών, οι οποίες προκύπτουν, αφενός από την αυξημένη κίνηση στις ελληνικές θάλασσες και αφετέρου από την αύξηση των επαγγελματικών, κυρίως τουριστικών, δραστηριοτήτων σε περιοχές ιδιαίτερου κάλους, όπως φυσικοί όρμοι, ακτές και όλα τα πεδία των θαλάσσιων εκτάσεων περιμετρικά των νησιών.  

–  Όλα τα παραπάνω σε συνδυασμό με τους φυσικούς αστάθμητους παράγοντες, που προκύπτουν από την κλιματική κρίση, αυξάνουν το περιβαλλοντικό αποτύπωμα και διαμορφώνουν μια νέα συνθήκη στη θαλάσσια έκταση, απαιτώντας λύσεις που καλείται να δώσει η Κοινωνία των Πολιτών.