ΤΑΞΙΑΡΧΗΣ ΚΙΜΩΛΟΥ ΤΟ ΣΤΟΛΙΔΙ ΤΟΥ ΣΤΕΜΜΑΤΟΣ ΤΟΥ ΝΗΣΙΟΥ ΜΑΣ

0
3

ΤΑΞΙΑΡΧΗΣ ΚΙΜΩΛΟΥ ΤΟ ΣΤΟΛΙΔΙ ΤΟΥ ΣΤΕΜΜΑΤΟΣ ΤΟΥ ΝΗΣΙΟΥ ΜΑΣ

   Στολίδι του στέμματος αποκάλεσε ο παγκόσμιας εμβέλειας δημοσιογραφικός οργανισμός HAFFIGTON POST τον παλαιοχριστιανικό ναό των Ταξιαρχών πιο γνωστό σαν Ταξιάρχη που στέκει φύλακας απροσμάχητος μπροστά στην είσοδο του μεσαιωνικού μας κάστρου στην καρδιά του χωριού από το 1592 μέχρι σήμερα.
Μνημείο πολυδιάστατο που η σπουδαιότητα του ξεπερνάει κατά πολύ τα όρια της Κιμώλου.
Κατ΄αρχήν γιατί είναι ένα υπέροχο παλαιοχριστιανικό μνημείο αναγνωρισμένο από την αρχαιολογική υπηρεσία χτισμένο με τοπικό ηφαιστιογενή πωρόλιθο.
Γιατί εκεί ήταν εφημέριος ο φιλικός και αγωνιστής  της παλιγγενεσίας παπα Αντώνης Σάρδης και από εκεί ξεκίνησε η πρώτη ναυτική επιτυχία των επαναστατημένων Ελλήνων κατά των Οθωμανών στις 11 Απριλίου 1821 με Σπετσιώτικα καράβια και πρωτεργάτη τον ίδιο.
Γιατί εκεί φυλάσσεται εντοιχισμένη η μαρμάρινη εικόνα της Παναγίας της Επταπόστου που φέτος συμπληρώνονται 400 χρόνια από την θαυματουργική ανεύρεση της στην βραχονησίδα του Αγίου Ευσταθίου μετά από όραμα που παρουσιάστηκε στην  μοναχή Μακαρία. Μέχρι σήμερα δεν έχει εξηγηθεί τι σημαίνει ο ανερμήνευτος όρος Επτάποστος που αποκάλυψε η Παναγία στην μοναχή.
Γιατί απ’ αυτό το αγιασμένο μετερίζι η παναγιά μας η Επτάποστος και οι αρχάγγελοι κράτησαν όρθια την ορθοδοξία και των ελληνισμό στο νησί μας στα χρόνια της πειρατείας όπως ο Ταξιάρχης στο Μανταμάδο.
Προφορικές αφηγήσεις λένε πως τα παλιά τα χρόνια υπήρχε αγιογραφημένη στον τρούλο εικόνα του Ταξιάρχη με ύφος ιδιαίτερο, απαράλλαχτα όμοιο με τον αρχάγγελο της Λέσβου που η όψη του σμιλεύτηκε με χώμα και αίμα από τους σφαγμένους από τους πειρατές μοναχούς.
Γιατί όπως η εικόνα του αρχάγγελου Μιχαήλ  του Πανορμίτη  στη Σύμη παρουσιάστηκε με θαυματουργικό τρόπο έτσι κι  ο δικός μας ναός κοσμείται με την θαυματουργικά ανευρεθείσα εικόνα της Παναγίας.
Στην ιστορική εκκλησία των Ταξιαρχών στην Αρεόπολη  οι μανιάτες οπλαρχηγοί στις 17 Μαρτίου 1821 δίνουν όρκο και ξεκινούν την επανάσταση από την στεριά. Ένα μήνα μετά η αγγελική ρομφαία σκίζει την θάλασσα από τον ναό των Ταξιαρχών στην Κίμωλο .
Ο μεγάλος αγωνιστής και φιλικός που απεικονίζεται αγιογραφημένος και δεόμενος στην πόρτα του ιερού κάτω από τον αρχάγγελο αμέσως μετά την πρώτη νικηφόρα μάχη προσφέρεται  εθελοντικά και γίνεται ΄΄πυρπολιστής΄΄ κανονικός στο πλάι του Αντρέα Μιαούλη.
Καταλαβαίνετε λοιπόν τι σημαίνει η σημερινή γιορτή για μας τους Κιμουλιάτες και τι αξία έχει ο συγκεκριμένος ναός που πανηγυρίζει δυο φορές. Σήμερα και κάθε πρώτη Κυριακή του Αυγούστου που τιμάται η μνήμη της Παναγίας της Επταπόστου όπως όρισε ο μεγαλύτερος μεταβυζαντινός υμνογράφος ο αγιορείτης Γεράσιμος Μικραγιαννανίτης που συνέταξε τους ύμνους της εορτής.
Χρόνια Πολλά και βοήθεια μας.
Συντάκης κειμένου: Βεντούρης Δημήτρης (Κοντιλοφόρος)
Φωτογραφίες : Ράμφου Αποστολία
ΤΑΞΙΑΡΧΗΣ -ΚΙΜΩΛΟΣΤΑΞΙΑΡΧΗΣ -ΚΙΜΩΛΟΣΤΑΞΙΑΡΧΗΣ -ΚΙΜΩΛΟΣΤΑΞΙΑΡΧΗΣ -ΚΙΜΩΛΟΣΤΑΞΙΑΡΧΗΣ -ΚΙΜΩΛΟΣ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.