“ΟΔΥΣΣΕΙΑ” Τρίτη 25/8 στην παραλία της Αλυκής στις 20:45

0
6

Η ταινία αφηγείται τη ζωή του Γάλλου εξερευνητή, ωκεανογράφου και ντοκιμαντερίστα Jacques-Yves Cousteau, βασισμένη σε δύο βιβλία: του μεγαλύτερου γιου του Cousteau, Jean-Michel, και του συνεργάτη του, Albert Falco.

Με οδηγό ένα ναρκαλιευτικό πλοίο, που ο Cousteau αγόρασε και μετέτρεψε σε ωκεανογραφικό και το ονόμασε Καλυψώ εξερευνώντας τις θάλασσες όλου του κόσμου, o θεατής καλείται να βυθιστεί στο όραμα του «Καπετάνιου» Cousteau στο οποίο αφιέρωσε όλη του την ζωή. Από την Ερυθρά θάλασσα το 1951, στον Ινδικό και στον Ατλαντικό Ωκεανό ως την Ανταρκτική το 1972, και από την εύρεση χορηγού και χρηματοδότησης (αρχικά από εταιρεία πετρελαιοπαραγωγής και μετά υπογράφοντας συμβόλαιο για σειρά ντοκιμαντέρ στην τηλεόραση) στο απόγειο της δόξας με 150 άτομα προσωπικό στο πλοίο του και την βράβευση με Χρυσό Φοίνικα για το ντοκιμαντέρ «Ο Σιωπηλός Κόσμος», στις οικονομικές δυσκολίες, την απόλυση προσωπικού και στην σύγκρουσή του με την γυναίκα του και τον μικρότερο γιο του, Philippe, έως και τον θάνατο του τελευταίου σε αεροπορικό δυστύχημα.

Αυτό που καταφέρνει η ταινία είναι να σκιαγραφήσει τον πολύπλευρο χαρακτήρα του Cousteau: επίμονος, φιλόδοξος, εγωκεντρικός, πιστός στην θάλασσα, όχι όμως πάντα στην οικογένειά του, ριψοκίνδυνος και ουτοπιστής, αλλά όχι να εμβαθύνει περαιτέρω στον χαρακτήρα του και στα συναισθήματά του. Στην προσπάθεια να καλυφθούν πολλά γεγονότα, αφήνει ένα κενό στο περιεχόμενο της ταινίας γεμίζοντας την με εντυπωσιακά κινηματογραφημένα τοπία. Ένα ακόμα μείον, είναι η ανισομερής κατανομή των γεγονότων, όπως η δημιουργία του Ιδρύματος Cousteau για την προστασία των θαλάσσιων ζώων, που έγινε στην τελευταία εικοσαετία της ζωής του και θα έπρεπε να διαρκέσει ως αναφορά παραπάνω, αφού είναι το μεγαλύτερο και πιο σημαντικό του επίτευγμα.

Στα συν της ταινίας, η υπέροχη φωτογραφία και η κινηματογράφηση στα πραγματικά μέρη που ταξίδεψε ο Cousteau, από την Μεσόγειο ως την Ανταρκτική, αλλά και η μουσική επένδυση από τον Alexandre Desplat. Ακόμη, το πετυχημένο καστ της ταινίας: ο Lambert Wilson πείθει τόσο εμφανισιακά όσο και υποκριτικά ως ατίθασος Cousteau, η Audrey Tautou ως σύζυγος του Cousteau, υποδύεται με άνεση όλες τις ηλικίες της και δείχνει πόσο έχει ωριμάσει υποκριτικά. Τέλος, ο Pierre Niney, παίζοντας τον γιο του, Philippe, δίνει την ένταση σε 3-4 δυνατές σκηνές που υπάρχουν κάνοντας αναφορά στην σχέση αγάπης και μίσους που είχε ο Philippe με τον πατέρα του από τότε που ήταν μικρός μέχρι και το θάνατό του.

Εν κατακλείδι, η «Οδύσσεια», παρά την όποια σεναριακή αδυναμία να πλησιάσει περισσότερο στην ψυχοσύνθεση του Cousteau, είναι ένα φιλμ που αξίζει να το παρακολουθήσουν όσοι ήδη γνώριζαν τον Cousteau μέσα από τις ταινίες και τα βιβλία του για να δουν την προσωπική Οδύσσεια του σημαντικού αυτού ανθρώπου του 20ου αιώνα πίσω από τα φώτα της δημοσιότητας, αλλά και οι νεότεροι ώστε να μάθουν το ερευνητικό και περιβαλλοντικό έργο του, το οποίο συνεχίζουν μέχρι και σήμερα ο εν ζωή γιος του και τα εγγόνια του.

Με την υποστήριξη της εταιρίας διανομής Rosebud.21

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.