ΕΘΕΛΟΝΤΙΚΟΣ ΚΑΘΑΡΙΣΜΟΣ ΜΟΝΟΠΑΤΙΩΝ & ΠΑΡΑΛΙΩΝ ΚΙΜΩΛΟΥ 2019

1
378

Συνεπείς και φέτος στο καλοκαιρινό μας ραντεβού, οι εθελοντές του Ε.Π.Ο.Σ., την 1η εβδομάδα του Ιουλίου του 2019, συναντηθήκαμε σε ένα από τα γραφικότερα νησάκια των Κυκλάδων, τη Κίμωλο, στο πλαίσιο του καθιερωμένου προγράμματος που συνδυάζει εθελοντική εργασία καθαρισμού μονοπατιών με πεζοπορίες, ανακάλυψη των κρυμμένων μυστικών του νησιού και μικρές εναλλακτικές διακοπές. Αυτή τη φορά, πρώτη φορά στα 13 χρόνια αδιάκοπης ροής αυτού του προγράμματος-θεσμού, πια – από την έναρξή του, επιστρέψαμε στο ίδιο νησί, 6 μόλις χρόνια μετά την πρώτη μας δράση εκεί. Ίσως γιατί αποτελεί το νησί της καρδιάς μας, εκεί όπου ο σπόρος του εθελοντισμού και του ακτιβισμού στα μονοπάτια και τον πολιτισμό, που έσπειρε ο Ε.Π.Ο.Σ. Φυλής το 2013, έπεσε σε γόνιμη γη, φύτρωσε και βλάστησε και έδωσε ως αγαθό,καλλίκαρπο, ευλογημένο αποτέλεσμα την δυναμική, δραστήρια, εμπνευσμένη και άκρως αποτελεσματική ομάδα των Κιμωλιστών, δημιούργημα του γεμάτου ζήλο και αγάπη για τον τόπο του Φώτη Μαρινάκη.

Μετά από πρόσκληση των «Κιμωλιστών» Πρεσβευτές του περιβαλλοντικού προγράμματος SeaChange Greek Islands του Κοινωφελούς Ιδρύματος Αθανασίου Κ. Λασκαρίδη και του Δήμου Κιμώλου, η ομάδα των 28 εθελοντών του Ε.Π.Ο.Σ. Φυλής, που επισκέφθηκε το νησί από τις 28 Ιουνίου έως τις 6 Ιουλίου, οπλισμένοι με τσάπες, ψαλίδες, τσουγκράνες, αλυσοπρίονα και χορτοκοπτικά στην διάρκεια 4ωρης πρωινής καθημερινής εργασίας, καθάρισαν συνολικά 12 χιλιόμετρα μονοπατιών. Συγκεκριμένα, καθαρίστηκαν τα εξής τμήματα μονοπατιών: Από Χωριό – Καψάλι – Ημεροβίδια – Άγλωσσος (5,5χλμ). Από Χωριό – Λεμπούνια – Ξεύρη (1,200μ.) Αμάραντος – Βρουλίδι – Θέρμα (3χλμ.). Από το μέσον του μονοπατιού προς το Βρουλίδι – Κεφαλές (1χλμ.) Κεφαλές – Πίσω Χώνι (1,300μ.). Έτσι, πλέον, η Κίμωλος διαθέτει ένα πλήρες και απόλυτο δίκτυο μονοπατιών που συνδέουν το νησί, απ’ άκρη σ’ άκρη.

Επιπλέον, οι εθελοντές καθάρισαν 3 παραλίες από τόνους πλαστικών και σκουπίδια, που συγκεντρώνουν τα θαλάσσια ρεύματα, και βοήθησαν στην καταγραφή τους. Συγκεκριμένα, οι εξής παραλίες:

-τα Θέρμα στα ΒΔ του νησιού (7 τσουβάλια + 1 του κυβικού)

-Βρωμόλιμνη (19 τσουβάλια + 1 του κυβικού)

και Μοναστήρια (8 τσουβάλια + 1 κυβικού) στα Βόρεια του νησιού.

Tα υλικά συγκομιδής απορριμμάτων όπως τσουβάλια, εργαλεία (χορτοκοπτικό), γάντια καθώς και η μεταφορά των εθελοντών ακτοπλοϊκώς ήταν δωρεά του Κοινωφελούς Ιδρύματος Αθανασίου Κ. Λασκαρίδη ενώ η καταγραφή των απορριμμάτων έγινε από τους «Κιμωλίστες» στη φόρμα καταγραφής του Δικτύου Συνεργασίας για το Θαλάσσιο Περιβάλλον. Τα δεδομένα της καταγραφής των απορριμμάτων που συλλέχθηκαν κατά τους καθαρισμούς κοινοποιήθηκαν στο Κοινωφελές Ίδρυμα Αθανασίου Κ. Λασκαρίδη για την επιστημονική μελέτη τους.

Έτσι όπως κάθε φορά συμβαίνει στη διάρκεια αυτού του προγράμματος, εκτός από την χαρά και τα οφέλη της εθελοντικής εργασίας, εξερευνήσαμε και βιώσαμε την ομορφιά του τόπου, αλλά και την αρχοντιά και γενναιοδωρία της τοπικής ευγένειας και φιλοξενίας με τρόπο μοναδικό, ενορχηστρωμένης από τον Δήμαρχο του νησιού, κ. Κώστα Βεντούρη. Η ομάδα των εθελοντών φιλοξενήθηκε στους χώρους του Αφεντακείου Ιδρύματος (πρώην γηροκομείο) του Αφεντακείου κληροδοτήματος των αρχών του 20 αιώνα, κτισμένο στις παρυφές του κεντρικού οικισμού της Κιμώλου σε ένα ύψωμα με μαγευτική θέα, στην μέση ενός μεγάλου κήπου, του οποίου την άγρια βλάστηση επιπλέον καθάρισαν οι εθελοντές-μικρό αντίδωρο στην προσφερθείσα φιλοξενία.

Στο προβλεπόμενο ρεπό τους, οι εθελοντές είχαν την ευκαιρία να γνωρίσουν τα πράσινα νερά με τα γεωλογικά γλυπτά του αντικρινού νησιού της Πολυαίγου, κάνοντας τον γύρο της με ένα καΐκι, που γενναίο μέρος της δαπάνης του κάλυψε ο Δήμος Κιμώλου.

Εκτός από το ευλογημένο μελτέμι, τις παραλίες με τα διάφανα νερά, τα μοναδικής ομορφιάς δώρα της Κυκλαδικής φωτονερόπετρας, και μια ολότελα ξεχωριστή εμπειρία πολιτισμού είχαν την ευκαιρία να γευτούν οι εθελοντές στην διάρκεια της διαμονής τους στο νησί: στο τέλος της μέρας, ταινίες από κάθε γωνιά του κόσμου, στο πλαίσιο του 1ου Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου στην Κίμωλο έδιναν τροφή για σκέψη και συζητήσεις, αλλά και ευκαιρία και όχημα για άλλου τύπου ταξίδια στα φτερά της 7ης τέχνης, προσφέροντας τέρψη ευχάριστα απρόσμενη και μοναδική. Όπως και η μαγευτικά ονειρική ατμόσφαιρα στο Κάστρο, όπου, όταν το Φεστιβάλ τελείωσε, οι Κιμωλίστες διοργάνωσαν κιν/φική βραδιά, δημιουργώντας με εξαιρετική μαεστρία την παραμυθένια αίσθηση πως αιωρείσαι στ’ αστέρια!

Στις αποσκευές, φεύγοντας από το νησί, χώρεσαν κι άλλες ξεχωριστές εμπειρίες συλλογικότητας και χαράς που απορρέει από την διάδραση κοινωνίας προσώπων , όπως το αυτοσχέδιο γλέντι στο Αφεντάκειο – μετά το λουκούλλειο γαστριμαργικό γεύμα δια χειρός Πόπης Δηλαβεράκη – παρουσία και της διεθνούς φήμης σκηνοθέτιδος Vuslat Saracoglou, αλλά και του φίλου της μουσικού και ηθοποιού, Cihan Kurtaran, από την Τουρκία που συνόδευσαν με το τραγούδι και την κιθάρα τους το μπουζούκι του Μπάμπη Τσάμη, καλώντας σε χορό με κέφι ανεξάντλητο όλους τους εθελοντές, που, ξεχνώντας την κούραση της μέρας, ανταποκρίθηκαν ολοκαρδίως στο χορευτικό κάλεσμα.

Το πρόγραμμα ολοκληρώθηκε με την βράβευση των εθελοντών από τον Δήμαρχο κ. Βεντούρη, ο οποίος επέδωσε στον καθένα ξεχωριστά, μαζί με αναμνηστικό έπαινο και από έναν χάρτη της Κιμώλου, χορηγία των ειδικών εκδόσεων «ΑΝΑΒΑΣΗ». Ακολούθησε αποχαιρετιστήριο γλέντι με ζωντανή παραδοσιακή μουσική, ξέφρενο χορό και γευσιγνωσία τοπικών εδεσμάτων, που προσφέρθηκαν προς τιμήν των εθελοντών.

Εκ μέρους του Δ.Σ. του ΕΠΟΣ Φυλής, ευχαριστούμε θερμά τον Δήμο Κιμώλου, το Αφεντάκειο Ίδρυμα για τη φιλοξενία, το Κοινωφελές Ίδρυμα Αθανασίου Κ. Λασκαρίδη και την ομάδα Κιμωλίστες, αλλά και όλους τους εθελοντές που συμμετείχαν στο πρόγραμμα εθελοντικού καθαρισμού της Κιμώλου και ευχόμαστε ολόψυχα καλοπερπάτητα τα μονοπάτια και καλό καλοκαίρι!!!

Φυλή, 9/7/2019

Το Διοικητικό Συμβούλιο του Ε.Π.Ο.Σ. Φυλής

1 ΣΧΟΛΙΟ

  1. […] καθαρισμό με δωρεά του Ιδρύματος, των παραλιών Βρωμόλιμνο ,Γιωνή ,Θέρμα,Βρουλίδι,Κάστρο και Μοναστήρια. Οι […]

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.