ΒΡΑΒΕΙΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΟΙΧΤΗ ΔΑΝΕΙΣΤΙΚΗ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ ΚΙΜΩΛΟΥ

0
450

Το Σάββατο 30 Μαρτίου 2019 στον Πολυχώροτων Φίλων της Μουσικής, στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, πραγματοποιήθηκε η εκδήλωση της GreekIbby, του Ελληνικού Τμήματος της ΙΒΒΥ – Κύκλος του Ελληνικού Παιδικού Βιβλίου για τα βραβεία του 2019 σε συγγραφείς, εικονογράφους, μεταφραστές και φορείς.

Στην εκδήλωση αυτή βραβεύτηκαν και οι «Κιμωλίστες» με το βραβείο Μαίρης Κωνστανταροπούλου, το οποίο αθλοθετήθηκε από τις εκδόσεις «Μίνωας», για την «Ανοιχτή Δανειστική Βιβλιοθήκη Κιμώλου».

Θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε και να αφιερώσουμε το βραβείο αυτό σε όλους όσους βοήθησαν και βοηθούν στη λειτουργία της «Ανοιχτής Δανειστικής Βιβλιοθήκης Κιμώλου» με τις ιδέες τους, τη διάθεση βιβλίων και την αντιμετώπιση πρακτικών θεμάτων. Ειδικότερα:

  • Το Δήμο Κιμώλου για τη γενικότερη βοήθειά του και την παραχώρηση χώρων για τις βιβλιοθήκες.
  • Τις αρχιτέκτονες κες Κατερίνα Βενιού και Αθηνά Σαμίου, που σχεδίασαν τις βιβλιοθήκες με βάση τα θαλασσόξυλα.
  • Την κα Φλώρα Ράμφου για την ιδέα των βιβλιοθηκών με τη χρήση μπαούλων και πιατοθήκης.
  • Την κα Κατερίνα Αντιβάχη για την επιμέλεια και δημιουργία των συνοδευτικών επιγραφών στις βιβλιοθήκες.
  • Τις μεταφορικές εταιρείες των κ. Βασίλη Μωραΐτη και Νίκου Μουστάκα, που υποστηρίζουν την προσπάθειά μας μεταφέροντας χωρίς επιβάρυνση τα βιβλία που μας αποστέλλονται.
  • Το Αφεντάκειο Κληροδότημα για τη διάθεση χώρου, όπου αποθηκεύονται τα βιβλία.
  • Το Κοινωφελές Ίδρυμα Αθανασίου Κ. Λασκαρίδη για την κατασκευή των βαρκών – βιβλιοθηκών.
  • Τον κάθε ένα κάτοικο της Κιμώλου αλλά και των υπόλοιπων περιοχών της Ελλάδας, τους εκδοτικούς οίκους, τους συλλόγους και φορείς που προσέφεραν βιβλία, μπαούλο, πιατοθήκη ή άλλη βοήθεια και των οποίων η απαρίθμηση μεν στο παρόν θα ήταν πρακτικά αδύνατη, η συμβολή τους όμως στη λειτουργία της «Ανοιχτής Δανειστικής Βιβλιοθήκης Κιμώλου» καθοριστική.

Οι νικητές των βραβείων του Κύκλου του ελληνικού παιδικού βιβλίου 2019 LIVE

Aπο:Ανέζα Κολόμβου

  Ολοκληρώθηκε στις 8:20 το βράδυ η εκδήλωση της GreekIbby, του Ελληνικού Τμήματος της ΙΒΒΥ – Κύκλος του Ελληνικού Παιδικού Βιβλίου για τα βραβεία του 2019 σε συγγραφείς, εικονογράφους, μεταφραστές και φορείς (εκδόσεις 2018).

Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε σήμερα, Σάββατο 30 Μαρτίου 2019, στις 6.30 μ.μ., στον Πολυχώρο της Μουσικής Βιβλιοθήκης «Λίλιαν Βουδούρη», στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών.

Οι απονομές ειδικών βραβείων

Το Βραβείο Πηνελοπη Δελτα απονέμεται στον Γκρέγκορι Μαγκουάιρ και την Ελίζαμπεθ Πο.

Βραβείο Πάνος Αλεφαντος σε εθελοντή που συμβάλλει με τη δράση του στην καλλιέργεια της φιλαναγνωσίας απονέμεται στους εθελοντές που στήριξαν το 36ο συνέδριο της IBBY που πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα το 2018: Θοδωρή Αργυράκη, Δόρα Δόριζα, Εύη Καλλιονάκη, Βαρβάρα Καρζή, Ευαγγελία Κληρονόμου, Μαρία Κουτούπη, Κατερίνα Κουτσοσπύρου, Γιούλα Λυμπεράκη, Δήμητρα Μαναβή, Άσπα Μανώλη, Εύη Μυλωνά, Άντζελα Παλαιολόγου, Αιμιλία Φουντούκη, Εύη Χρηστομάτη, Δήμητρα Φώτου, Δικαίος Χατζηπλής και στα παιδιά Πάρι Τσαγγαίο, Μελίτη Τσαγγαίου και Άννη Μαρκοπούλου.

Τιμητική διάκριση στους: ΟΣΔΕΛ, Ίδρυμα Λίλιαν Βουδούρη, Ελληνικό Ίδρυμα Πολιτισμού, ΙΚΕΑ, Κατώγι Αβέρωφ, Coca Cola Hellas A.E., Pelikan, Airotel Group of Hotels, Sam Mills Hellas, Εθνικό Ωδείο, Ένωση Θεσσαλών Άνω Λιοσίων, Ζεφυρίου, Φυλής “Ρήγας Φερραίος” και Εταιρία Ορχηστρικής Τέχνης Βάκχαι.

Τα βραβεία για τη συγγραφή και την εικονογράφηση λογοτεχνικών βιβλίων για παιδιά και νέους

***

Βραβείο «Πηνελόπη Μαξίμου» σε συγγραφέα βιβλίου αφήγησης βραχείας φόρμας για παιδιά:

Σοφία ΜαντουβάλουΤο αγόρι που διάβαζε στις κότες παραμύθια

Εκδόσεις Πατάκη

Το αγόρι που διάβαζε στις κότες παραμύθια είναι ένα αριστουργηματικό βιβλίο! Η θλιβερή πραγματικότητα σχετικά με τη μόρφωση των κοριτσιών στον πλανήτη μετουσιώνεται σε μια ευφάνταστη, αλληγορική ιστορία με ευρηματική πλοκή.
Όλη η παρουσίαση του ELNIPLEX εδώ και το BOOK SECRET του βραβευμένου βιβλίου εδώ.

Η Σοφία Μαντουβάλου (στη μέση) κατά τη βράβευσή της

Βραβείο σε εικονογράφο και σε συγγραφέα εικονοβιβλίου (Picture Book ή Album) για την εικονογράφηση και για το κείμενο:

Cabassa Mariona (εικονογράφηση), Σοφία Πανίδου (συγγραφή), Ζαχρά και Νικόλας: οι ιστορίες τους

Εκδόσεις Παπαδόπουλος

Πρόκειται για μια αποτύπωση του προσφυγικού ζητήματος μέσα από ένα εξαιρετικό εικονοβιβλίο! Η καθημερινότητα, οι σκέψεις, οι φόβοι των ηρώων αποδίδονται μέσω μιας διπλής εικονιστικής αφήγησης και μιας εναλλαγής ομοδιηγητικού και ετεροδιηγητικού αφηγητή. Το κείμενο είναι εξαιρετικά λιτό. Οι εικόνες αποκαλύπτουν τα περισσότερα στοιχεία της ιστορίας με σαφήνεια, καθαρότητα και απλότητα χωρίς περιττές εξάρσεις. Όλη η παρουσίαση του ELNIPLEX εδώ.

Η βράβευση του βιβλίου της Σοφίας Πανίδου, της Mariona Cabassa και των εκδόσεων Παπαδόπουλος

Βραβείο «Φανή Αποστολίδου» σε συγγραφέα εκτενούς αφηγήματος, για παιδιά μεγάλων τάξεων Δημοτικού και Γυμνασίου:

Γεωργία ΓαλανοπούλουΟι Ψηλοκάραβοι

Εκδόσεις Πατάκη

Η Γεωργία Γαλανοπούλου με όλα τα συστατικά και τη δομή των παλιών παραμυθιών, τις λέξεις και την έξοχη αφηγηματική φροντίδα κάποιας που ξέρει να συνθέτει το παλιό με το καινούριο, δημιουργεί ένα εξαιρετικό αλληγορικό παραμύθι μεταπλάθοντας έναν παλιό, μεσαιωνικό θρύλο της απειλής που έρχεται από τα ανοιχτά πέλαγα των πειρατών και του αγνώστου, δίνοντάς του κωδικοποιημένα πολύ ελληνικό χρώμα, σε μια μάχη καλού κακού που λαμβάνει τη μορφή σπατάλης, διαφθοράς, ασέβειας στην ιστορία. Όλη η παρουσίαση του ELNIPLEX εδώ.

Η Γεωργία Γαλανοπούλου

Βραβείο σε συγγραφέα εφηβικού – νεανικού βιβλίου, για εφήβους και νέους:

Βασιλική ΝευροκοπλήΟ μικρός μονομάχος

Εκδόσεις Α.Α.Λιβάνη

Δύο είναι οι κόσμοι του Αργύρη. Ο κόσμος του σχολείου και ο ηλεκτρονικός. Στον πρώτο ασφυκτιά, στον δεύτερο απελευθερώνεται. Στον έναν θυμάται όσα θέλει να ξεχάσει, στον άλλον ξεχνάει όσα δε θέλει να θυμάται. Μέχρι τη στιγμή που μια παρατεταμένη διακοπή ρεύματος θα αφαιρέσει από τη ζωή του και τους δύο κόσμους.

Βραβείο «Βίτω Αγγελοπούλου» σε συγγραφέα βιβλίου με πληροφοριακά κείμενα (γνώσεων) για παιδιά:

Ναννίνα Σακκά – ΝικολακοπούλουΤα δάκρυα του Καραγκιόζη

Εκδόσεις Πατάκη

Όταν έφυγε ο πατέρας μου, ήταν τα μαγικά χέρια του αδελφού μου που με κινούσαν πίσω από τον φωτισμένο μπερντέ. Πρώτος έβγαινα στην παράσταση, με κέφι και ζωντάνια. Μη νομίζετε πως δεν είχα βάσανα και προβλήματα, άνεργος και πεινασμένος όπως τόσοι και τόσοι που προσπαθούν για την καθημερινή επιβίωση. Έβλεπα την αδικία γύρω μου και τις βαριές καρδιές και προσπαθούσα να μη χάσω την αισιοδοξία και την αγάπη για τη ζωή.
Κατάφερνα με την τέχνη που έβαλε σ’ εμένα ο αδελφός μου να βρίσκω λόγια που έδιναν παρηγοριά κι ελπίδα, ώστε οι άνθρωποι να χαμογελούν και να μπορούν να πιστέψουν σε καλύτερες μέρες (έρχεται στο ELNIPLEX).

Βραβείο σε ξένο συγγραφέα, Έλληνα εκδότη και μεταφραστή βιβλίου μεταφρασμένου στα ελληνικά, για παιδιά ή νέους:

Kimberly Brubaker Bradley (συγγραφή), Στέλλα Κάσδαγλη (μετάφραση), Ο πόλεμος που έσωσε τη ζωή μου

Εκδόσεις Παπαδόπουλος

Αν και ο πυρήνας του μυθιστορήματος είναι ιστορικός, ωστόσο το “Ο πόλεμος που έσωσε τη ζωή μου” υπερβαίνει τον σκληρό μανδύα της ιστορίας, αναδύοντας με δεξιοτεχνία υπεριστορικά στοιχεία και ζητήματα: φτώχεια, αναπηρία, στερεότυπα, μοίρα, προσωπική ευθύνη, περιθωριοποίηση, ενδοοικογενειακή βία, καταπίεση, ελευθερία.

Το βιβλίο έχει λάβει πολλές διακρίσεις ενώ ήταν #1 New York Times bestseller και στη λίστα με τα καλύτερα βιβλία του 2015 των Publisher’s Weekly και Wall Street Journal. Όλη η παρουσίαση του ELNIPLEX εδώ.

Βραβείο σε εικονογράφο για την εικονογράφηση βιβλίου με εικόνες για παιδιά και νέους:

Μάρια ΜπαχάΗ γυναίκα που κοιμάται, Εύη Γεροκώστα (συγγραφή)

Εκδόσεις Καλειδοσκόπιο

Ένας θρίαμβος συναισθημάτων, εικόνων και λέξεων Η Γυναίκα που Κοιμάται. Η Ε. Γεροκώστα κατορθώνει να σου μεταφέρει με κρυστάλλινη και ποιητική αφήγηση την καθαρή ενέργεια που νιώθεις σαν βρίσκεσαι σε εκείνα τα κομμάτια γης των Κυκλάδων, τραβώντας τον πιο διάσημο μύθο από την φαρέτρα της περιοχής και προικίζοντάς τον με την πρόσφατη αρχαιολογική πραγματικότητα… Κι από δίπλα, είναι κι εκείνα τα αφαιρετικά στίγματα στις διαβαθμίσεις του μπλε και των γεννημάτων του, της Μάριας Μπαχά, που τυλίγουν μορφές και (ξε)τυλίγουν την ατμόσφαιρα που φτιάχνουν πλάι τους οι λέξεις. Όλη η παρουσίαση του ELNIPLEX εδώ.

Η Μάρια Μπαχά

Βραβείο Λότη Ανδρουτσοπούλου σε Πρωτοεμφανιζόμενο Συγγραφέα

στην Κατερίνα Λαγού με το βιβλίο Χαρίλαος; Τι όνομα είναι αυτό;

εκδόσεις Ψυχογιός

Έχοντας συλλέξει προσεκτικά το πολύ και δύσκολο υλικό για τον Χαρίλαο Τρικούπη και το τρανό υπόβαθρό του, η συγγραφέας γράφει μία πρωτοπρόσωπη ουσιαστική μυθιστορηματική βιογραφία επιδιώκοντας να συστήσει σε παιδιά και νέους έναν εκ των μεγίστων πολιτικών ανδρών της χώρας, τότε που αυτοί κέρδιζαν την δημοκρατία ψηφίδα ψηφίδα.

Η Λότη Πέτροβιτς έκανε τη βράβευση της Κατερίνας Λαγού

Βραβεία σε φυσικά πρόσωπα και φορείς

1. Βραβείο «Κ.Π. Δεμερτζή – στον Έλληνα Δάσκαλο» σε εν ενεργεία εκπαιδευτικό πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης που δείχνει έμπρακτα και αποτελεσματικά το ενδιαφέρον του για τη Φιλαναγνωσία και την Παιδική Λογοτεχνία. Αθλοθέτης εκδόσεις Άγκυρα. Απονέμεται στον Κωνσταντίνο Βλαστάρη στο 2ο Δημοτικό Σχολείο Καβάλας

2. Βραβείο “Κούλα Κουλουμπή” σε εν ενεργεία εκπαιδευτικό προσχολικής αγωγής
Αθλοθέτης εκδόσεις Διάπλους. Απονέμεται στην Άννα Στεφανουδάκη, νηπιαγωγό στο 4ο Νηπιαγωγείο Κισσάμου Χανίων.

3. Βραβείο «Βασίλης Αναγνωστόπουλος» σε εν ενεργεία εκπαιδευτικό δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης που δείχνει έμπρακτα και αποτελεσματικά το ενδιαφέρον του για τη Φιλαναγνωσία και τη Νεανική Λογοτεχνία.
Απονέμεται στην Άρτεμη Αρχοντογεώργη, φιλόλογο στο Μειονοτικό Γυμνάσιο και Λύκειο Κομοτηνής.

4. Βραβείο «Παντελής και Χρήστος Αλέφαντος» σε παιδική/νεανική βιβλιοθήκη για τη συνολική της δράση. Απονέμεται στη Βιβλιοθήκη Καλαμπάκας.

5. Βραβείο σε πρόγραμμα για την προώθηση της φιλαναγνωσίας στα παιδιά και τους νέους, το οποίο εκπόνησε και εφάρμοσε σχολείο, βιβλιοθήκη, άλλος φορέας ή φυσικό πρόσωπο. Αθλοθέτης οι εκδόσεις Πατάκη. Απονέμεται Βραβείο στο εκπαιδευτικό πρόγραμμα “Ο Αδέσποτος” της Κικής Δημητριάδη.

Η βράβευση της Κικής Δημητριάδη

6. Βραβείο σε ομάδα ή Σύλλογο Γονέων και Κηδεμόνων μαθητών Δημοτικού Σχολείου, Γυμνασίου ή Λυκείου που με τις δραστηριότητές του προωθεί την παιδική/νεανική λογοτεχνία. Αθλοθέτης οι εκδόσεις Μίνωας. Απονέμεται στην ομάδα εθελοντών Κιμώλου Κιμωλιστές ΑΜΚΕ.

7. Βραβείο σε βιβλιοθηκονόμο που προωθεί συστηματικά και αποτελεσματικά την παιδική/νεανική λογοτεχνία και την καλλιέργεια της φιλαναγνωσίας. Αθλοθέτης οι εκδόσεις Παπαδόπουλος. Απονέμεται στην Κατερίνα Μυλωνίδου, Δημοτική Βιβλιοθήκη Λιτόχωρου.

8. Βραβείο σε Σχολικό – μαθητικό έντυπο το οποίο καλλιεργεί τη φιλαναγνωσία και προωθεί την ανάγνωση παιδικής λογοτεχνίας. Αθλοθέτης οι εκδόσεις Μεταίχμιο.
Απονέμεται στο “Βιβλιοδρόμιο” του 43ου Δημοτικού Σχολείου Ηρακλείου Κρήτης.

Η φετινή κριτική επιτροπή είναι ενδεκαμελής και απαρτίζεται από:
Η κριτική επιτροπή

Πρόεδρος:

Βαγγέλης Ηλιόπουλος, Συγγραφέας Εκπαιδευτικός – Πρεσβευτής Ελληνικού
Παιδικού Βιβλίου 2018
Μέλη:
Τόνια Αράχωβα, Φιλόλογος Phd, Μέλος ΔΣ της IFLA (Διεθνής Ένωση
Βιβλιοθηκών)
Πόλυ Βασιλάκη, Εκπαιδευτικός, DEA Ψυχοπαιδαγωγική του Μύθου, MA
Διδακτική Ιστορίας, Συγγραφέας
Μαρία Δελάκη, Εκπαιδευτικός, MA Γλώσσας, Διδάσκουσα στο Κέντρο Ελληνικών
Σπουδών του Baku Slavic University
Εύα Καλισκάμη, Φιλόλογος, MSc Εφαρμοσμένης Γλωσσολογίας, Μεταφράστρια,
Μέλος Κριτικής Επιτροπής της ΙΒΒΥ για το H.C.ANDERSEN AWARD
Αρετή Καράμπελα, Φιλόλογος, Συγγραφέας
Βασιλική Κατέρη, Συγγραφέας, Ερευνήτρια
Μαρία Κουρκουμέλη, Εκπαιδευτικός ΜΑ, Συντονίστρια Κριτικής Επιτροπής
Γλυκερία Πλιάμπα Φουντά, Εκπαιδευτικός, Μουσειοπαιδαγωγός, Αντιπρόεδρος
Παιδικού Μουσείου Θεσσαλονίκης, Μέλος Δ.Σ. OMEP Θεσσαλονίκης
Ιωάννα Ρωμηού, Φιλόλογος, MSc Διοίκηση Πολιτιστικών Μονάδων, Ίδρυμα
Αικατερίνης Λασκαρίδου
Κατερίνα Στούρνα, Εικαστικός, Εκπαιδευτικός

#ICBD2019 #greekIBBY #filanagnosia #shortlist #congrats #best_books_of_2018

πηγή:https://www.elniplex.com/%CE%BF%CE%B9-%CE%BD%CE%B9%CE%BA%CE%B7%CF%84%CE%AD%CF%82-%CF%84%CF%89%CE%BD-%CE%B2%CF%81%CE%B1%CE%B2%CE%B5%CE%AF%CF%89%CE%BD-%CF%84%CE%BF%CF%85-%CE%BA%CF%8D%CE%BA%CE%BB%CE%BF%CF%85-%CF%84%CE%BF%CF%85-%CE%B5%CE%BB%CE%BB%CE%B7%CE%BD%CE%B9%CE%BA%CE%BF%CF%8D-%CF%80%CE%B1%CE%B9%CE%B4%CE%B9%CE%BA%CE%BF%CF%8D-%CE%B2%CE%B9%CE%B2%CE%BB%CE%AF%CE%BF%CF%85-2019/?fbclid=IwAR2iy3ydXzjLTvqmT2w5pzXvL0Kvbuj_qkd5knwtUIHWYj6JP6Erxr6UNxQ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.