ΧΩΡΙΟ – ΞΑΠΛΟΒΟΥΝΙ-ΜΥΛΟΙ – ΠΑΝΤΟΚΡΑΤΟΡΑΣ – ΧΩΡΙΟ (9)

ΧΩΡΙΟ – ΞΑΠΛΟΒΟΥΝΙ-ΜΥΛΟΙ –  ΠΑΝΤΟΚΡΑΤΟΡΑΣ – ΧΩΡΙΟ

 

Τοποθέτηση διαδρομής στο χάρτη

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ

Πρόκειται  για μια πολύ ενδιαφέρουσα διαδρομή που η δυσκολία της περιορίζεται στο ανηφορικό κομμάτι ενός τμήματος της διαδρομής. Για την ανάβαση στο Ξαπλοβούνι υπάρχουν τέσσερις δυνατότητες.

Για τις δύο αφετηρία μας είναι η περιοχή του «Κάμπου» στο κέντρο του χωριού και ειδικότερα δύο σοκάκια τα οποία ξεκινούν το πρώτο από την εκκλησία Ευαγγελίστρια και το δεύτερο από την οδό Μαριγώς Πολυξένης απέναντι από την παιδική χαρά.

Φωτογραφία:Χρήστος Κοψαχείλης
Ι.Ν Ευγγελίστρια

Για την τρίτη επιλογή ακολουθώντας από τον «Κάμπο» τον κεντρικό δρόμο του χωριού,με κατεύθυνση προς την Υπαπαντή,λίγο μετά την πλατεία του Γιωργηλά σε περίπου 30 μέτρα, στο ύψος του φούρνου, στρίβουμε δεξιά για Ξαπλοβούνι.

Η τελευταία επιλογή είναι ακολουθώντας το κεντρικό δρόμο να συνεχίσουμε μετά την Υπαπαντή έως τη συνοικία «Τσικαλάς» όπου και στρίβουμε δεξιά σε τσιμεντόδρομο ο οποίος μας οδηγεί στο Ξαπλοβούνι, λίγο πιο αριστερά από τους μύλους από ό,τι οι άλλες επιλογές και κοντά σε δεξαμενές νερού.

Σε κάθε επιλογή ανηφορίζοντας συναντάμε πανέμορφες νησιώτικες γειτονιές που λες κι ο χρόνος δεν τις άγγιξε ποτέ. Στο τέρμα του δρόμου και στην κορυφή του λόφου σχηματίζεται ένα μεγάλο πλάτωμα που το χαρακτηρίζουν δυο πράγματα,η εντυπωσιακή θέα του Αιγαίου και τα απομεινάρια των ανεμόμυλων.

Θέα το Χωριό απο το Ξαπλοβούνι.

Φωτογραφία: Νίκος Ψίλλης
Φωτογραφία: Νίκος Ψίλλης
Παντοκράτορας.Φωτογραφία :Νίκος Ψίλλης

   Ακόμα κι έτσι οι ανεμόμυλοι αποτελούν μοναδική εμπειρία για τα μάτια και τις αισθήσεις. Τεχνολογία αιχμής μιας άλλης εποχής κλέβουν και σήμερα τις εντυπώσεις. Έχοντας καλύψει το μισό περίπου τμήμα της διαδρομής κινούμαστε νοτιοδυτικά για να συναντήσουμε το ξωκλήσι του Παντοκράτορα. Η θέα από εκεί κόβει την ανάσα καθώς μια πλειάδα από κυκλαδονήσια φανερώνονται στο οπτικό μας πεδίο βραχιόλι ομορφιάς στο απέραντο γαλάζιο.

Φωτογραφία :Νίκος Ψίλλης

Φωτογραφία: Νίκος Ψίλλης
Φωτογραφία: Νίκος Ψίλλης

Η ανατολή του ήλιου από τον Παντοκράτορα είναι μοναδική και σε κάνει να νιώθεις πως αντικρίζεις τον θεό να σου λέει καλημέρα. Τα πέτρινα αλωνάκια που μια φορά κι ένα καιρό ο θερισμός γινόταν χειροκίνητα  με  κινητήριο μοχλό τα ζώα συμπληρώνουν το υπέροχο σκηνικό. Οι μύλοι στην συνέχεια έκαναν το αλωνισμένο στάρι αλεύρι και βάση για τον άρτο ημών τον επιούσιο.

Επιστρέφουμε παίρνοντας την αμπατή (μονοπάτι) από τον Παντοκράτορα με κατηφορική αυτή την φορά πορεία περνώντας μέσα από επικλινείς αγρούς στερεωμένους σε άλλους καιρούς με ξερολιθιές (πέτρινες αναβαθμίδες). Συναντάμε τον κεντρικό δρόμο στην περιοχή Μυζηθρού κοντά στον αγροτικό συνεταιρισμό.

 

Χρόνος διαδρομής: 45’

Φωτογραφία: Νίκος Ψίλλης
Φωτογραφία: Νίκος Ψίλλης
Φωτογραφία: Νίκος Ψίλλης

Πολύαιγος απο το Ξαπλοβούνι.