Παραλίες

 

Βρείτε την δική σας παραλία και απολαύστε τα κρυστάλλινα νερά της Κιμώλου

Μια λίστα με τις παραλίες της Κίμωλου. Πληροφορίες για την πρόσβαση στην παραλία, τον ιδανικό άνεμο για κολύμπι καθώς και για αποστάσεις από το Χωριό.

Παραλίες Απόσταση από Χώρα Πρόσβαση Φαγητό Ιδανικός Άνεμος
Σούφι 5 χλμ Όχημα 4Χ4 /Μονοπάτι 4   Όλοι
Μοναστήρια 5 χλμ Όχημα 4Χ4/Μονοπάτι 4   (Ν/ΝΔ/ΝΑ/Δ)
Πράσσα (Α) 6 χλμ Λεωφορείο Beach Bar-Ταβέρνα (Β/ΒΔ/ΝΔ)
Κλήμα (Α) 2.6 χλμ Λεωφορείο   (Δ/ΒΔ/ΝΔ)
Ζαχαριάς (Α) 2.4 χλμ Λεωφορείο   (Β/ΒΔ/Δ)
Αγ.Νικόλας (Α) 2.2 χλμ Λεωφορείο/Μονοπάτι 10   (Β/ΒΔ/Δ/ΝΔ)
Καρά (ΝΑ) 1.8 χλμ Λεωφορείο   (Β)
Ρέμμα (ΝΑ)   Λεωφορείο   (Β)
Ψάθη (ΝΑ)) 800 μ. Λεωφορείο Ταβέρνες/Καφέ/Ζαχαροπλαστείο (Β)
Στέντας (ΝΑ)   Λεωφορείο   (ΒΔ/Δ)
Εννιάς (Ν) 1.200 μ. Λεωφορείο   (Β)
Πύργος(Ν))   Λεωφορείο   (Β)
Αλυκή (Ν) 2.100 μ. Λεωφορείο Ταβέρνα-Καφέ (Β)
Μπονάτσα (Ν) 3.300 μ. Λεωφορείο Ταβέρνα-Beach Bar (Β)
Καλαμίτσι (Ν) 4.300 μ. Λεωφορείο Ταβέρνα (Β/ΒΑ/ΒΔ/Δ)
Αμμώνι (ΝΔ)   Λεωφορείο   (ΒΑ)
Δέκας(Δ)   Ι.Χ-Μοτοσυκλέτα   (ΒΑ/Α/ΝΑ/Ν)
Μαυροσπηλιά (Δ) (2) 6.500 μ. Ι.Χ-Μοτοσυκλέτα/Μονοπάτι 2   (ΒΑ/Α/ΝΑ/Ν)
Αθηνιάς (Δ)   Βάρκα/Μονοπάτι   (Α/ΝΑ/Ν)
Μακρυπούντα (ΒΔ)   Μονοπάτι 6   (Β/Α/ΝΑ/ΒΑ/Ν)
Βρουλίδι (ΒΔ)   Μονοπάτι 6A   (Α/ΝΑ/Ν)
Θέρμα (ΒΔ)   Μονοπάτι 6A   (Α/ΝΑ/Ν)
Κάστρο (Β) 8.5 χλμ Μονοπάτι 3   (Ν/Α/ΝΑ)
Αγιόκλημα (Β) 7 χλμ Μονοπάτι 5   (Ν/Α/ΝΑ/ΒΑ)
Γαμπά (Β)   Βάρκα/Μονοπάτι 5   (Ν/Α/ΝΑ/ΝΔ)

πηγή:www.kimoloshouses.com

 

Θαλάσσιες Εκδρομές
Group:  6972272111 Βαγγέλης Βαμβακάρης 
Prive: Ελευθέριος Βεντούρης

Λεωφορείο: 6973700033 Μανώλης Μουστάκας

Με αυτοκίνητο και πορεία από το Χωριό προς Ανατολικά και Βόρεια θα συναντήσετε:

ΨΑΘΗ

     Ο δρόμος για το λιμάνι του νησιού είναι κατηφορικός και εύκολος. Όμορφες εικόνες, ωραία σπίτια, απέραντο γαλάζιο καθώς στον ορίζοντα ανοίγεται το Κρητικό πέλαγος. Βλέπεις την διαδοχικά την Μήλο την Πολύαιγο κι αν ο καιρός το επιτρέπει και την Φολέγανδρο. Ένα ταξίδι στις Κυκλάδες με τα μάτια και την φαντασία. Το γεγονός ότι η Ψάθη αποτελεί το επίνειο του νησιού δεν της στερεί τίποτα σε γραφικότητα.Διαθέτει ωραία παραλία και μαγαζιά ανοιχτά κάθε εποχή του χρόνου για λίγη ή περισσότερη ξεκούραση. Το διάλειμμα εκτός από αναγκαίο γίνεται και απόλαυση.

    Όποιος μάλιστα ανέβει στην λαξεμένη πάνω στον ηφαιστειακό βράχο σκάλα για να φτάσει μέχρι το ξωκλήσι της Αγίας Βαρβάρας δεν πρόκειται να χάσει.

   Συνεχίζουμε την διαδρομή μας ατενίζοντας το Ξαπλοβούνι την βουνοκορφή που πλαισιώνει το Χωριό του νησιού, με τους ανεμόμυλους μιας άλλης εποχής που αποτελούν το διαμάντι του στέμματος του νησιού μας.

Φωτογραφία: Νίκος Ψίλλης

Φωτογραφία: Γιάννης Χατζόπουλος

Η κάθοδος στο ψαρολίμανο της Γούπας λίγο μετά την αποχώρηση μας από την Ψάθη κρίνεται απαραίτητη εκ των ουκ άνευ.

ΓΟΥΠΑ

      Η Γούπα δεν είναι ωραία ή άσχημη είναι απλά μοναδική. Συγκαταλέγεται στις εικόνες που παίρνεις μαζί σου φεύγοντας. Υπέροχη μικρή παραλία, με φόντο τα σύρματα. Τα λαξεμένα βράχια που μέσα τους φυλάσσονται οι ψαρόβαρκες.

     Εκεί θα δεις και τον “ελέφαντα” . Ένα φυσικό κατασκεύασμα με μορφή βράχου που σε αφήνει με το στόμα ανοιχτό καθώς αντικρίζεις μέχρι και την προβοσκίδα του κι ένα μικρούτσικο σπιτάκι που κάνει την εικόνα να μοιάζει με ζωγραφιά.

ΡΕΜΑ

Ρέμα-Πλακωτό (Ελέφαντας)

   

   Συνεχίζοντας από την Γούπα προς το Ρέμα, πατάς πάνω στο σανιδένιο προγεφύρωμα για να περάσεις από τον πραγματικό κόσμο στον ονειρικό. Μαλακά ηφαιστειακά βράχια λευκού χρώματος, θαλασσινοί σχηματισμοί σε φόντο λευκό και γαλάζιο και μπροστά σου τα Ρεματόνησα.

Ρεματόνησα

Βραχονησίδες που μπορείς να φτάσεις κολυμπώντας, αγαπημένες  όχι μόνο για το υπέροχο φόντο που διαμορφώνουν αλλά και γιατί προσφέρονται για θεαματικές βουτιές.

ΚΑΡΡΑΣ

    Προέκταση της Γούπας και του Ρέματος με τα οποία ουσιαστικά αποτελεί ενιαίο σύνολο. Κι εδώ ηφαιστειακοί βράχοι και υπέροχες φυσικές πισίνες που όμοιες τους δεν συναντάς ούτε στα πιο χλιδάτα ξενοδοχεία.

     Δεν είναι τυχαίο που τα τελευταία χρόνια η περιοχή αυτή με τα μοναδικά χαρακτηριστικά γίνεται κάθε καλοκαίρι το στέκι των πολύ νεαρών, διαμορφώνοντας μια γενιά υποστηρικτών φανατικών και αμετανόητων.

Επιστροφή.Οι εικόνες που έχεις εισπράξει είναι τόσο έντονες που δεν θέλεις να επιστρέψεις

ΑΓΙΟΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ

Όταν η ανθρωπογενής δραστηριότητα συνυπάρχει με τέτοια αρμονία με το φυσικό τοπίο το αποτέλεσμα μοιάζει με ζωγραφιά.

Φωτογραφία: Νικος Ψίλλης

ΚΛΗΜΑ

Όμορφη, απλωτή παραλία με άμμο και μικρά βότσαλα και αρμύρες στην ακροθαλασσιά για ίσκιο περιμένει τους κολυμβητές να νοιώσουν την χαρά της θάλασσας με θέα την αντικρινή Πολύαιγο.

ΑΓΙΟΣ ΜΗΝΑΣ

Παλιό λιμάνι κι αραξοβόλι για τις ψαρόβαρκες πάντα απάνεμο. Τα υπολείμματα του φυσικού πωρόλιθου που κάποτε μ’ αυτόν χτίζανε τα σπίτια της Κιμώλου κάνει το περιβάλλον απρόβλεπτο και ιδιαίτερο.

ΛΙΒΑΔΑΚΙ

    Όμορφη μικρή κι αόρατη μικρή παραλία κρυμμένη πίσω από τις καλαμιές συνδέεται με τον … έξω κόσμο… μ’ ένα μικρό μονοπάτι. Απροσδόκητη ομορφιά που προβάλλει ξαφνικά μπροστά στα μάτια του περιηγητή.

ΠΗΓΑΔΟΣ

     Όμορφη βοτσαλωτή παραλία που δεν σκιάζεται καθόλου για την σκάλα φόρτωσης μεταλλεύματος που βρίσκεται στην άκρη της. Κι εδώ εικόνα απροσδόκητη και μοναδική που ξαφνιάζει τον κάθε διερχόμενο.

ΠΡΑΣΑ

      Παραλία οργανωμένη δημοφιλής και διάσημη πλέον ακόμη και σε vip επισκέπτες που την επισκέπτονται με πολυτελή κότερα και θαλαμηγούς. Η υπόλευκη ηφαιστειακής προέλευσης άμμος της παραλίας δίνει ένα απίστευτα γαλάζιο χρώμα στα νερά που σε αφήνει άφωνο

Αν φτάσετε μέχρι τα Πράσα για μπάνιο αξίζει να κολυμπήσετε μέχρι το Πρασονήσι που προστατεύει σαν φυσικός φράχτης τον όρμο από ανέμους κάθε κατεύθυνσης. Η εμπειρία θα σας μείνει αξέχαστη.

 

ΜΟΝΑΣΤΗΡΙΑ 

Ωραία απλωτή παραλία με ανοιχτόχρωμη άμμο. Κοντά στην μεγάλη παραλία βρίσκεται και μια μικρότερη ‘’κρυφή’’ με ονειρεμένα χρώματα που προσεγγίζεται μόνο από την θάλασσα. Φτάνεις μέχρι την παραλία είτε με αυτοκίνητο 4χ4 είτε αφήνοντας το συμβατικό σου όχημα ένα χιλιόμετρο ψηλότερα και συνεχίζοντας με τα πόδια. Δια θαλάσσης όλα είναι απλά καθώς υπάρχει και μικρός μώλος για την προσέγγιση του σκάφους μεταφοράς.Την πιάνουν οι βοριάδες,παρολαυτα μπορείτε  να πάτε  με τα πόδια στην διπλανή παραλία το Σούφι (15 λεπτά περπάτημα,απάνεμη ).

ΣΟΥΦΙ 

 Από τα Μοναστήρια με δέκα λεπτά ποδαρόδρομο ακολουθώντας το μικρό φυσικό μονοπάτι φτάνεις στο Σούφι. ‘’κρυφός’’ απάνεμος όρμος με υπέροχη αμμουδιά και αρμιρίκια σου φέρνει στο μυαλό το μελοποιημένο από τον Μίκη Θεοδωράκη ποίημα του νομπελίστα ποιητή Γιώργου Σεφέρη, ‘’στο περιγιάλι το κρυφό’’. Μια πραγματική φυσική ζωγραφιά που μια φορά να πας δεν την ξεχνάς ποτέ.

 

Από το Χωριό και με κατεύθυνση Νότια και Δυτικά:

 

ΣΤΟΥ ΣΤΕΝΤΑ

     Παραλία μικρή και παραμυθένια που θυμίζει το ποίημα του νομπελίστα ποιητή μας Γιώργου Σεφέρη … στο περιγιάλι το κρυφό … Κατηφορίζοντας τον χωματόδρομο αντικρίζουμε τα ορατά ίχνη της παλιάς εξόρυξης. Στο τέλος του μονοπατιού το αποτέλεσμα μας ανταμείβει.

     Ξαναγυρίζοντας στον κεντρικό δρόμο μπορούμε να θαυμάσουμε το σπίτι ενός από τους μεγαλύτερους αρχιτέκτονες της εποχής μας. Του καθηγητή της αρχιτεκτονικής τέως πρύτανη του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και υπουργού Γιώργου Φατούρου.

 

ΑΛΥΚΗ

      Εξίσου μεγάλη με την Μπονάτσα. Παραλία με πάρα πολλούς φανατικούς υποστηρικτές που δεν την αλλάζουν με τίποτα. Το δασάκι με τις αρμύρες σχεδόν πάνω στην θάλασσα φιλοξενεί κάθε καλοκαίρι εκατοντάδες φίλους της ελεύθερης κατασκήνωσης που έρχονται και ξανάρχονται κάθε χρόνο.

   

   Ακριβώς πίσω από το δασάκι βρίσκουμε το προστατευόμενο οικοσύστημα της λίμνης που είναι ξερή το καλοκαίρι και  γεμάτη με νερό το χειμώνα με νερό και πουλιά φλαμίνγκο που την προσεγγίζουν τα τελευταία χρόνια. Οι κρύσταλλοι του αλατιού που παραμένουν στην επιφάνεια το καλοκαίρι μετά την εξάτμιση του νερού μάλλον είναι αυτοί που χάρισαν το όνομα τους στην περιοχή.

 

ΜΠΟΝΑΤΣΑ

      Μιλάμε για μια σταρ όχι της Κιμώλου αλλά των Κυκλάδων. Η αμμώδης απλωτή παραλία μπορεί να συγκριθεί μόνο με αυτή του Σχοινιά στον Μαραθώνα Αττικής. Μεγάλη, αμμουδερή, ρηχή, εξαιρετικά φιλική για τα παιδιά είναι ιδιαίτερα αγαπημένη από τους κατοίκους του νησιού και τους επισκέπτες του.

     Την λένε έτσι γιατί η μορφολογία της είναι τέτοια που όλο το καλοκαίρι με τα μελτέμια αλλά και με κάθε καιρό δεν θα την δείτε ποτέ κυματισμένη.  Στην διάρκεια της θερινής περιόδου θα βρει κανείς όλες τις βασικές ανέσεις που κάνουν άνετη την παραμονή του εκεί.

Συνεχίζοντας να περπατάμε πάνω στον παραλιακό δρόμο η εικόνα δεν αλλάζει παρά μόνο η μορφή της παραλίας.  Η παραλία της Αλυκής είναι στρωμένη ανάλογα με το σημείο με μικρά και μεγάλα βότσαλα.

ΚΑΛΑΜΙΤΣΙ

Φωτογραφία: Νίκος Ψίλλης

     Το ένα άκρο μιας από τις πιο ενδιαφέρουσες και πιο όμορφες παραλίες των Κυκλάδων. Καλαμίτσι, Μπονάτσα, Αλυκή, με πολύ μεγάλο παραλιακό εύρος και σχηματισμούς ακτογραμμής για κάθε προτίμηση. Η όμορφη παραλία με το ταβερνάκι στην άκρη και τα αρμυρίκια κλέβει τις εντυπώσεις. Οι φωτογραφικές μηχανές είναι βέβαιο πως θα κληθούν να αποθανατίσουν τις στιγμές.

 

ΑΜΜΩΝΙ

    Φτάνοντας στην παραλία συναντάμε μια πραγματικά ευχάριστη έκπληξη. Μια καλλιτεχνική δημιουργία λαξεμένη πάνω στον μαλακό ηφαιστειακό βράχο με τίτλο ΕΝΑΛΙΟΣ ΑΙΘΡΑ (θαλασσινή αύρα) που διαμορφώνει ένα υπέροχο τοπόσημο για όλο το νησί. Τοπίο εξωτικό που ειλικρινά αξίζει να επισκεφτούμε.

   

Δεν ξαναγυρίζουμε στον ασφάλτινο δρόμο. Προτιμάμε να συνεχίσουμε παραλιακά βαδίζοντας δίπλα στην θάλασσα με θέα την γειτονική Μήλο. Ο δρόμος ομαλός και χωρίς κλίσεις δεν κουράζει και ο επόμενος σταθμός μας το Καλαμίτσι δεν είναι μακριά.

ΦΥΚΙΑΔΑ

Φωτογραφία: Νίκος Ψίλλης
Φωτογραφία : Νίκος Ψίλλης

    Το κοντινότερο σημείο προς την γειτονική Μήλο στα νότια του νησιού. Μόλις μισό μίλι απόσταση χωρίζει τα δύο νησιά. Ένας θρύλος λέει πως Κίμωλος σημαίνει κινούμενη Μήλος. Ονοματολογική προέλευση διαφορετική απ΄ αυτήν που λέει πως το νησί πήρε το όνομα του από τον μυθικό Κίμωλο τον πρώτο οικιστή του νησιού. Εμφανής και εδώ η θεωρία που λέει πως η Κίμωλος αποκόπηκε από το γειτονικό νησί μετά από μια τρομακτική γεωφυσική δραστηριότητα πριν από αμνημόνευτα χρόνια.

Στην Φυκιάδα εκτός από την υπέροχη θέα προς τα γειτονικά Πολλώνια της Μήλου, βλέπουμε την σκάλα φόρτωσης μεταλλεύματος και μπορούμε να φτάσουμε ως την όμορφη μικρή παραλία της περιοχής.

     Συνεχίζοντας τον δρόμο της επιστροφής προς το χωριό , αφήνουμε για μια ακόμα φορά την άσφαλτο για να επισκεφθούμε στην τοποθεσία Αμμώνι. Αφού περάσουμε (για να φτάσουμε στην παραλία) από το ξωκλήσι του Αγίου Γεωργίου βρισκόμαστε στο  νοτιοδυτικότερο σημείο του νησιού.

ΔΕΚΑΣ 

Φωτογραφία: Νίκος Ψίλλης

    Όμορφη απλωτή και αμμώδης παραλία με θέα το νησάκι του Αγίου Ανδρέα. Αποτελεί φυσική συνέχεια της παραλίας των Ελληνικών. Το βλέμμα αγκαλιάζει το γαλάζιο του Μυρτώου πελάγους αναζητώντας στο βάθος του νοητού ορίζοντα την καστροπολιτεία της Μονεμβασιάς.  Περιβάλλεται από χωράφια με περιβόλια και τα πρόσφατα χρόνια έχει κερδίσει την προτίμηση πολλών επισκεπτών. Με τα Μαυροσπήλια και τα Ελληνικά δημιουργεί ένα ειδυλλιακό σύμπλεγμα υπέροχων παραλιών που προσφέρουν ηρεμία και χαλάρωση μακριά από θορυβώδεις ανθρωπογενείς δραστηριότητες .

 

ΕΛΛΗΝΙΚΑ

      Συνεχόμενη παραλία με αυτή στα Μαυροσπήλια. Βοτσαλωτή στην ακρογιαλιά αμμώδης μέσα στο νερό έχει γίνει τα τελευταία χρόνια η αγαπημένη παραλία των γυμνιστών. Το φόντο πλαισιώνεται από τα Ασπρόγκρεμνα όμορφους σχηματισμούς από λευκόχρωμους βράχους και το νησάκι του Αγίου Ανδρέα που μπορεί να φτάσει κανείς ακολουθώντας μια αβαθή λωρίδα από την ακτή μέχρι το νησάκι.

     Εκεί υπήρχε σε κάποια περίοδο της μακρινής αρχαιότητας η Ακρόπολη του νησιού. Εξ αιτίας έντονης τεκτονικής και γεωφυσικής δραστηριότητας η πόλη βυθίστηκε και τα ίχνη της μπορεί εύκολα να τα διακρίνει κάποιος στον βυθό της θάλασσας. Στην ίδια τοποθεσία μπορεί να διακρίνει ίχνη της παλιάς νεκρόπολης. Λέγεται από κάποιους ειδικούς (Λενορμάν) πως εκεί είχαν φτάσει μέχρι και φοίνικες πριν 2.800 χρόνια.

      Παίρνοντας τον δρόμο της επιστροφής για το χωριό διασχίζουμε ένα ανηφορικό χωμάτινο τμήμα δρόμου περίπου ενός χιλιομέτρου πριν φτάσουμε ακατοίκητο μικρομονάστηρο των Ταξιαρχών. Μετά ό δρόμος γίνεται ομαλός μέχρι να ξαναβγούμε στην άσφαλτο.

Φτάνοντας στον κεντρικό δρόμο και πριν απομακρυνθούμε από την περιοχή κάνοντας μια μικρή στροφή προς τα δεξιά φτάνουμε στην Φυκιάδα.

ΜΑΥΡΟΣΠΗΛΙΑ

      Από τα hot spot σημεία της Κιμώλου. Αιτία όχι μόνο η πανέμορφη αμμουδερή παραλία αλλά και το μοναδικό ηλιοβασίλεμα που προσφέρει. Ο ήλιος χάνεται σαν κέρμα σε κουμπαρά (ζωγραφίζοντας με  υπέροχες αποχρώσεις την ατμόσφαιρα) στο βάθος του Μυρτώου πελάγους εκεί που νοητά διακρίνει κανείς τις ακτές της Μονεμβασιάς και της Πελοποννήσου. Ευάλωτη στον βοριά και ονειρεμένη όταν δεν φυσάει.

   

   Το χερσαίο πεδίο ορίζεται από μια μαλακή κοιλάδα χωρίς μεγάλες εδαφικές κλίσεις που περιγράφεται με τον γενικό τίτλο Κάτω μεριά, είναι από τα πιο καλλιεργήσιμα του νησιού και περιλαμβάνει τις συνεχόμενες περιοχές Δέκας και Ελληνικά.

 

ΠΑΡΑΛΙΕΣ ΣΤΗΝ ΒΟΡΕΙΝΗ ΠΛΕΥΡΑ ΤΗΣ ΚΙΜΩΛΟΥ

ΟΙ ΑΠΟΚΡΥΦΟΙ ΘΗΣΑΥΡΟΙ

 

ΣΤΟΥ ΓΕΡΟΝΙΚΟΛΑ ΤΑ ΨΗΛΑ

     Μπορεί ακόμα και συμβολικά να χαρακτηριστεί η καλντέρα της Κιμώλου. Το μεγάλο κατακόρυφο ύψος που χωρίζει το κορυφαίο σημείο του γκρεμού από την θάλασσα και οι φανερές ηφαιστειακές διαστρωματώσεις παραπέμπουν εικονοκλαστικά στις καλντέρες της Σαντορίνης. Το στενό θαλάσσιο κανάλι που ξεχωρίζει το νησάκι που συναντάς όταν φτάσεις εκεί από την υπόλοιπη εντυπωσιακή γεωφυσική φόρμα ενισχύει την ηφαιστειακή μορφολογία του τοπίου. Η κατάλληλη για μπάνιο παραλία στολίζεται με σκούρα βότσαλα. Από τα σημεία που πρέπει να επισκεφτείς αν βρεθείς στην Κίμωλο. Προσεγγίζεται μόνο από την θάλασσα.

Φωτογραφία: Γιάννης Χατζόπουλος

ΓΑΜΠΑΣ

     Φτάνεις με αυτοκίνητο μέχρι ενός σημείου αλλά και με μικρή πεζοπορία χωρίς μεγάλο βαθμό δυσκολίας ξεκινώντας από τα Πράσσα. Τι θα δεις φτάνοντας  εκεί; Κάτι πραγματικά μοναδικό. Την σπηλιά στην παρακείμενη Βρωμόλιμνο πλημυρισμένη με θαλασσινό νερό κίτρινου χρώματος λόγω ύπαρξης θειαφιού. Μην ξεχνάμε πως η Κίμωλος είναι πρώτα … ηφαίστειο … και μετά  νησί.

Γαμπάς

ΓΕΡΑΚΙΑ

      Συγκαταλέγεται στις οκτώ πιο εντυπωσιακές θαλασσοσπληλιές της Ελλάδας. Αυτό αρκεί για να δημιουργήσει ισχυρό κίνητρο επίσκεψης. Ένα εντυπωσιακό σύμπλεγμα από θαλασσινές σπηλιές και υδάτινες διαδρομές  που καθώς τις περιδιαβαίνεις κολυμπώντας μένεις άφωνος με ότι αντικρίζεις. Υπέροχοι σχηματισμοί και γαλαζοπράσινα νερά σε κάνουν να μην ξεχάσεις ποτέ  ότι βλέπεις. Η προσέγγιση είναι προσιτή μόνο από θάλασσα.

ΠΕΛΕΚΗΤΗ

     Σπηλιά με εσωτερική διαμόρφωση και ένα τμήμα της να βρίσκεται κάτω από την επιφάνεια του θαλασσινού νερού.  Αξίζει να την επισκεφτείτε. Προσεγγίζεται μόνο από την θάλασσα και μπορείτε να μπείτε μέσα μόνο κολυμπώντας.

Φωτογραφία: Νίκος Ψίλλης

ΚΑΣΤΡΟ

Μικρή παραλία με υπέροχο φυσικό τοπίο να την περιβάλλει, που την ‘’ανακάλυψαν’’ οι πεζοπορικές περιδιαβάσεις στις απάτητες περιοχές της Κιμώλου. Ένα στολίδι που αξίζει να γνωρίσετε και να κολυμπήσετε στα πεντακάθαρα γαλανά νερά του.

ΑΓΙΟΚΛΗΜΑ

    Όμορφη μικρή αμμουδερή  παραλία κατάληξη ενός από τους πιο γνωστούς πεζοπορικούς προορισμούς της Κιμώλου με σχετικό βαθμό δυσκολίας. Φυσικά προσεγγίζεται πολύ πιο απλά από την θάλασσα. Αξίζετε να φτάσετε μέχρι εκεί γιατί στην διπλανή παραλία Φιδάκι που πάτε πολύ εύκολα κολυμπώντας θα συναντήσετε κάτι πραγματικά μοναδικό!!!

 

ΦΙΔΑΚΙ

    Σ’ ένα άνυδρο νησί εκείνο που δεν περιμένεις να δεις είναι μια πηγή στην άκρη της μικρής παραλίας που αναβλύζει θαλασσινό νερό κάθε στιγμή της ημέρας και της νύχτας. Κι αυτό δεν είναι το πιο εντυπωσιακό. Εκείνο που κάνει την πηγή μοναδική είναι η θερμοκρασία του νερού που αναβλύζει και είναι μεγαλύτερη από 50 βαθμούς κελσίου. Αρκεί ν’ ακουμπήσεις το δάκτυλο σου για να το καταλάβεις. Μην ξεχνάμε πως βρισκόμαστε στην επιφάνεια του μεγαλύτερου γεωθερμικού πεδίου της Ευρώπης.

 

   ΘΕΡΜΑ

   Παρθένα παραλία που προσεγγίζεται και με μονοπάτι. Το όνομα της σε προδιαθέτει για το τι θα συναντήσεις. Ζεστό νερό που αναβλύζει μέσα από την θάλασσα. Υπάρχουν κάποιοι που λένε πως υπάρχουν σημεία που αν αφήσεις τα ψάρια που ψάρεψες αυτά θα βράσουν χωρίς να χρειαστείς μαγειρικά σκεύη!!!

ΒΡΟΥΛΙΔΙ

Άλλο ένα διαμαντάκι της Κιμώλου με πανέμορφη μικρή παρθένα παραλία. Μπήκε στη ‘’ζωή’’ του νησιού χάρη στην ανάπτυξη της πεζοπορίας τα πρόσφατα χρόνια. Προσεγγίζεται και με μονοπάτι.

ΜΕΡΣΙΝΙΑ

     Υπέροχη μικρή παραλία που μοιάζει με φιόρδ. Καταπληκτικό φυσικό περιβάλλον που ερωτεύεται κεραυνοβόλα ο φωτογραφικός φακός. Αν αγαπάτε την πεζοπορία και δεν έχετε σκάφος αξίζει να πάτε οπωσδήποτε.

ΜΑΚΡΟΠΟΥΝΤΑ

… Ευτυχώς … που συγκαταλέγεται στις  απόμακρες παραλίες  και προσεγγίζεται μόνο μέσω πεζοπορίας. Έτσι μπορεί και κρατάει αδιατάραχτη την υπέροχη παρθένα ομορφιά της.

 

ΑΘΗΝΙΑΣ

    Όμορφη καλοσχηματισμένη ειδυλλιακή παραλία που περιβάλλεται από αρμυρίκια. Άλλη μια πανέμορφη θαλασσογραφία που βρίσκεται στην περιζήτητη ζώνη του άγνωστου και του παρθένου καθώς προσεγγίζεται μόνο από την θάλασσα.

Φωτογραφία: Νίκος Ψιλλης

 

 

                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                              κείμενα: Δημήτρης Βεντούρης (κοντιλοφόρος)