ΧΩΡΙΟ – ΣΚΛΑΒΟΣ – ΣΚΙΑΔΙ – ΠΑΡΑΛΙΑ ΜΑΥΡΟΣΠΗΛΙΑ (2)

ΧΩΡΙΟ – ΣΚΛΑΒΟΣ – ΣΚΙΑΔΙ – ΠΑΡΑΛΙΑ ΜΑΥΡΟΣΠΗΛΙΑ

 

Α. Τοποθέτηση μονοπατιού στο χάρτη

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Β. Υψομετρική παράσταση μονοπατιού

 

 

 

 

 

 

 

Μήκος διαδρομής: περίπου 7,6 χλμ.

Ώρες πορείας: περίπου 3

Βαθμός δυσκολίας : εύκολο (απαιτείται προσοχή σε 2 κατηφορικά σημεία,μετά το Σκιάδι και πρίν απο τα Μαυροσπήλια)

Υψόμετρο αρχής: περίπου 95 μ.

Μέγιστο υψόμετρο: περίπου 260 μ.

Υψόμετρο τέλους: 0 μ.

 

ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ

Η διαδρομή ξεκινάει από το Χωριό, από την Υπαπαντή. Στρίβετε αριστερά λίγο πριν τον Άγ. Ευστάθιο και ακολουθώντας τον τσιμεντόδρομο και τη σήμανση προς «Σκιάδι», φτάνετε στη θέση Λεμπούνια, όπου υπάρχει γεφυράκι σε ρέμα και ευκάλυπτοι (περ. 750 μ.). Από εκεί είτε στρίβετε αριστερά σε  χωματόδρομο είτε συνεχίζετε στο ρέμα ευθεία και συναντάτε μονοπάτι, χωρίς όμως σήμανση, που θα σας οδηγήσει ύστερα από λίγο ξανά στο χωματόδρομο σε ένα σημείο όπου υπάρχει ένας μεγάλος «αμπουρδέκτης».

Συναντώντας τη διασταύρωση αυτή , κατευθυνόμαστε δεξιά.
Αριστερά από χωματόδρομο είτε δεξιά από μονοπάτι κατευθυνόμαστε στον αμπουρδέκτη.
Με θέα το Χωριό (Φωτογραφία Νίκος Ψίλλης)

Συνεχίζετε περνώντας το εκκλησάκι των Αγ. Αναργύρων και αγνοώντας ύστερα από λίγο χωματόδρομο που φεύγει αριστερά για τον Προφήτη Ηλία, ύστερα από 3.500 περ. μέτρα από το ξεκίνημα,φτάνετε στην τοποθεσία «Σκλάβος».

Αμπουρδέκτης (Φωτογραφία Νίκος Ψίλλης)
Ι.Ν. Αγίων Αναργύρων (Φωτογραφία Νίκος Ψίλλης).
Διασταύρωση Προφήτη Ηλία.Κατευθυνόμαστε δεξιά.
(Φωτογραφία Νίκος Ψίλλης)
Ανηφορίζοντας από το δρόμο στη διασταύρωση, στρίβουμε αριστερά.

Εκεί μπαίνετε σε μονοπάτι και εν συνεχεία σε  παλιό καλντερίμι το οποίο κινείται ανάμεσα σε ελαιώνες, μποστάνια και γραφικές ξερολιθιές.

Αφετηρία των μονοπατιών 2 και 3
Περιοχή Κακό Σκαλί

Λίγο πιο κάτω από δύο πετρόχτιστες παλιές αγροικίες στ’ αριστερά του παλιού καλντεριμιού, (800μ. περίπου από την έναρξη στον «Σκλάβο», θα συναντήσετε δεξιά σας διακλάδωση για το μονοπάτι προς Παλιόκαστρο. Εσείς συνεχίζετε ευθεία αγνοώντας την επόμενη δεξιά διακλάδωση που οδηγεί στην Μακρόπουντα.

Διακλάδωση (ευθεία για Σκιάδι Μαυροσπήλια και δεξιά Παλιόκαστρο – Αγιόκλημα).

Όταν φτάσετε σε ένα αγροτόσπιτο, το τοπίο αλλάζει και πεζοπορείτε πλέον σε ιδιαίτερων σχηματισμών γεωλογικά πετρώματα, χωρίς βλάστηση. Αντικρύζετε μπροστά σας το «Σκιάδι» ένα μονόλιθο, πέτρινο μανιτάρι, ένα σπάνιο γεωλογικό σχηματισμό.

Αμάραντος
Διασταύρωση :αριστερά προς Σκιάδι ,δεξιά προς Μακρόπουντα και Θέρμα.
Αμάραντος

Σκιάδι (Φωτογραφία Νίκος Ψίλλης)

Ακολουθείτε τη σήμανση και κατηφορίζετε την πλαγιά, σε άγριο τοπίο, φτάνετε στην κοίτη ενός χειμάρρου, συνεχίζετε απέναντι ανηφορίζοντας και μετά στρίβοντας αριστερά, μέχρι να βρείτε και πάλι το παλιό καλντερίμι. Τώρα, σχεδόν ισοϊψώς, με θέα τις βόρειες ακτές της Μήλου, κινείστε ακολουθώντας τη σήμανση, αφήνετε στα δεξιά σας ένα παλιό μαντρί και σταδιακά στο γύρω τοπίο βλέπετε πάλι ελαιώνες. Σε λίγο, κάτω χαμηλά, φαίνεται πρώτα η μικρή αλλά πολύ όμορφη παραλία «Λάκκος» που για να φτάσετε θα κόψετε δρόμο μέσα από καλλιεργημένες εκτάσεις. Ακολουθώντας το μονοπάτι κατηφορικά στην πλαγιά, φτάνετε στην κοίτη ενός χειμάρρου στον οποίο κινούμενοι αριστερά οδηγείστε στον εποχιακό καταρράκτη «Αγριόγατο», ενώ ακολουθώντας τον δεξιά φτάνετε δυτικότερο σημείο της παραλίας «Μαυροσπήλια».

Αγριόγατος
Αγριόγατος

 

 

2α. ΜΑΥΡΟΣΠΗΛΙΑ – ΔΕΚΑΣ – ΚΑΛΑΜΙΤΣΙ – ΜΠΟΝΑΤΣΑ – ΑΛΥΚΗ

Α. Τοποθέτηση διαδρομής στο χάρτη

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Β. Υψομετρική παράσταση διαδρομής

 

 

 

 

 

 

 

 

Μήκος διαδρομής: περίπου 4,9 χλμ.

Ώρες πορείας: περίπου 1:30

Βαθμός δυσκολίας : εύκολο

Υψόμετρο αρχής: 0 μ.

Μέγιστο υψόμετρο: περίπου 50 μ.

Υψόμετρο τέλους: 0 μ.

 

ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ

Η επιστροφή στο Χωριό από τα Μαυροσπήλια μπορεί να γίνει με κάποιο όχημα ή εναλλακτικά μπορείτε να συνεχίσετε πεζοπορώντας σε ένα δίκτυο ως επί το πλείστον χωματόδρομων, επισκεπτόμενοι όλες τις παραλίες της νότιας πλευράς. Διασχίζετε την παραλία Μαυροσπήλια και κινείστε στο χωματόδρομο ώσπου ύστερα από 250 περίπου μέτρα στρίβετε δεξιά προς παραλία Ελληνικά. Στη δεξιά πλευρά της παραλίας προχορώντας προς τα βράχια συναντάτε αρχαίους τάφους, αφού στην περιοχή τοποθετείται η αρχαία πόλη. Διασχίζοντας την παραλία των Ελληνικών περίπου στη μέση στρίβετε αριστερά και προχορώντας φτάνετε σε χωματόδρομο, έχοντας στα δεξιά σας μία αγροικία. Είστε στην περιοχή Δέκας. Συνεχίζετε και περίπου σε 1,5 χλμ. φτάνετε στην άσφαλτο, στρίβετε δεξιά και αφού περπατήσετε περίπου 200 μ. παίρνετε χωματόδρομο στα αριστερά που κατηφορίζει στην παραλία Καλαμίτσι. Ο χωματόδρομος συνεχίζει παραλιακά περνώντας από τις παραλίες της Μπονάτσας και της Αλυκής.

Μαυροσπήλια-Ελληνικά-Δέκας

Μαυροσπήλια-Ελληνικά-Δέκας
Ηλιοβασίλεμα (Μαυροσπήλια) (Φωτογραφία Νίκος Ψίλλης).
(Φωτογραφία Νίκος Ψίλλης)
(Φωτογραφία Νίκος Ψίλλης)
(Φωτογραφία Νίκος Ψίλλης)
Καλαμίτσι-Μπονάτσα-Αλυκή

 

 

Αριθμός σήμανσης: 2, Συνολικό μήκος διαδρομής: 8χλμ.