Κιμωλίστες

Κιμωλίστες Εθελοντική ομάδα Κιμώλου

Με θέληση να προσφέρουμε στο νησί, μια χούφτα άτομα αρχίσαμε το 2011 να ασχολούμαστε  με απλές, αλλά πολύ χρήσιμες για το νησί, εθελοντικές δράσεις.Οι καθαρισμοί παραλιών  και οι προσπάθειες  νοικοκυρέματος των κοινόχρηστων χώρων του Χωριού αποτέλεσαν τις πρώτες δράσεις μας.

To έναυσμα για μεγαλύτερα «βήματα» και επέκταση των δραστηριοτήτων μας δόθηκε από την επίσκεψη του «ΕΠΟΣ Φυλής» (Ελληνικός ορειβατικός Σύλλογος) στην Κίμωλο, το καλοκαίρι του 2013, για τον καθαρισμό και σήμανση μερικών παραδοσιακών μονοπατιών.

Πεζοπορώντας στα μονοπάτια, εκεί όπου τα μηχανοκίνητα  δεν περπατούν, ανακαλύψαμε τη φυσική ομορφιά της Κιμώλου αλλά και τον σκληρό τρόπο ζωής  των προγόνων μας που καλλιεργούσαν όλες αυτές τις δύσβατες εκτάσεις! Η φυσική και άγρια ομορφιά, η καλλιτεχνική  δημιουργικότητα της φύσης, που σμιλεύει τα βράχια με τον αέρα  και την βροχή διαμορφώνοντας σπηλιές και μνημεία (π.χ. Σκιάδι), η απαράμιλλη θέα του Αιγαίου με τα γύρω  από την Κίμωλο νησιά, αλλά και η αφ΄υψηλού  θέα των δεκάδων παραλιακών κολπίσκων ,  προσβάσιμων από τα μονοπάτια  ή με το σκάφος, συνεχώς  κεντρίζουν το ενδιαφέρον  περιπατητών  και μελών ορειβατικών συλλόγων.

Η διάθεση μας όμως δεν σταματά στα μονοπάτια. Ασχολούμαστε με εποχιακά δρώμενα και έθιμα της Κιμώλου, έχοντας πάντα συνοδοιπόρο τον Δήμο Κιμώλου. Ο χρόνος  αρχίζει με τα παραδοσιακά κάλαντα  των εορτών από σπίτι σε σπίτι , σ΄ όλο το Χωριό. Συμμετέχουμε στην καρναβαλική εκδήλωση του Δήμου, καταβάλουμε προσπάθειες  αναβίωσης και διατήρησης των εθίμων του Πάσχα (κάλαντα του Λαζάρου , κάψιμο του Ιούδα) κ.α.

Πραγματοποιούμε πολλά δρώμενα βασιζόμενοι σε παλιές αλλά και νέες ιδέες μας. Το καλοκαίρι, προς όφελος των κατοίκων και των επισκεπτών της Κιμώλου, η διάθεση  μας κορυφώνεται και τα δρώμενα μας είναι καθημερινά. Παλιές και νέες ιδέες  ενεργοποιούνται και εφαρμόζονται απ΄άκρη σ΄άκρη στο νησί της Κιμώλου, αλλά και της Πολυαίγου, εκδρομές πεζοπορίες, υπαίθριος μεταφερόμενος και ειδυλλιακός  κινηματογράφος σε παραλίες και γραφικούς χώρους στο χωριό, υπαίθριες ανοιχτές δανειστικές βιβλιοθήκες για όλους, βόλτες με κανό στην θάλασσα, οργάνωση ή/και συμμετοχή σε πανηγύρια, και άλλα.

Για να επικοινωνήσετε μαζί μας