Συνάντηση ομάδας (24-12-13)

0
412

Συνάντηση – συζήτηση

 

Καλούνται τα μέλη της ομάδας σε συνάντηση – συζήτηση τη Tρίτη 24/12/13 και ώρα 5:00 μ.μ στην αίθουσα  δημοτικού συμβουλίου για να συζητήσουμε τα εξής θέματα:

  • Ανακύκλωση τηγανόλαδων
  • Επανέναρξη των μαθημάτων χορού μετά τις διακοπές
  • Προγραμματισμός δράσης
  • Ιστοσελίδα
  • Ίδρυση τριμελούς οικονομικής επιτροπής
  • Διάθεση εσόδων

 

 

Κάλαντα

 

Την ημέρα των Χριστουγέννων, αμέσως μετά τη λειτουργία, ξεκινάμε από την εκκλησία της Γέννησης του Χριστού στο Κάστρο και με τη συνοδεία των οργάνων φέρνουμε το χαρμόσυνο μήνυμα σε όλες τις γειτονιές και τα σπίτια του Χωριού. Όσοι πιστοί …. ελάτε μαζί μας να γίνουμε μια μεγάλη, χαρούμενη παρέα!

Οι Κιμωλίστες θα πουν τα κάλαντα και την Πρωτοχρονιά.

Μήπως πρέπει να αρχίσετε τις πρόβες και να ετοιμάσετε τα κεράσματα;

 

 

 

Ανακύκλωση τηγανόλαδου

 

Μετά το σχετικό νόμο που ψηφίστηκε το 2005, άρχισε και στην Ελλάδα η ανακύκλωση του τηγανόλαδου και η μετατροπή του σε βιοντίζελ, πρακτική που βρίσκεται σε ανάπτυξη σε πολλές δυτικές χώρες, εδώ και μερικές δεκαετίες.

Μιλάμε βέβαια μόνο για τα λάδια που χρησιμοποιούμε στο τηγάνισμα και όχι για το λάδι που βάζουμε στην κατσαρόλα ή περισσεύει από τη σαλάτα.

Με την πρακτική αυτή, παίρνουμε καλής ποιότητας καύσιμο για θέρμανση και ταυτόχρονα προστατεύουμε το περιβάλλον και τον εαυτό μας από την καταστροφική επίδραση των χρησιμοποιημένων λαδιών.

Το λάδι που τηγανίζεται μεταβάλλει τη μοριακή του δομή και γεμίζει trans λιπαρά. Ένα μόνο λίτρο τέτοιου λαδιού που αδειάζεται στο νερό, απλώνεται σε ένα εκατομμύριο λίτρα νερού και είναι γνωστό πόσο καρκινογόνα είναι τα trans λιπαρά, που με αυτόν τον τρόπο εισβάλλουν ύπουλα στη διατροφή μας.

Η συνηθισμένη πρακτική για εστιάτορες αλλά και ιδιώτες είναι απλώς να πετάνε το χρησιμοποιημένο λάδι στην αποχέτευση ή στα σκουπίδια ή να το αδειάζουν στο χώμα.

Λάδι στην αποχέτευση σημαίνει ολέθρια ρύπανση στη θάλασσα αφού εμποδίζει την είσοδο οξυγόνου στο νερό με αποτέλεσμα λιγότερο πλαγκτόν, άρα και λιγότερα ψάρια, ή σοβαρά προβλήματα στο βιολογικό καθαρισμό που απαιτούν πολύ κόπο και χρήμα για να διορθωθούν.

Λάδι στα σκουπίδια σημαίνει αυξημένη πιθανότητα ανάφλεξης στους χώρους συλλογής απορριμμάτων ή, ακόμη χειρότερα διείσδυση του λαδιού στο υπέδαφος και στον υδροφόρο ορίζοντα.

Λάδι αδειασμένο στο χώμα σημαίνει σοβαρή ρύπανση του υδροφόρου ορίζοντα και καταστροφή του εδάφους.

Σήμερα στον τομέα της ανακύκλωσης του τηγανόλαδου δραστηριοποιούνται μερικές εταιρίες, ενώ υπάρχουν σημεία συλλογής σε καταστήματα, συλλόγους ή ακόμα και σε πολυκατοικίες για τους ενοίκους.

Αρκετοί δήμοι σε όλη τη χώρα, παίρνουν ενεργά μέρος στην προσπάθεια που, εκτός των άλλων, έχει και οικονομικά οφέλη.

Στη Θεσσαλονίκη, ο Δήμος Νεάπολης – Συκεών θερμαίνει με βιοντίζελ από ανακυκλωμένα τηγανόλαδα τα σχολεία, σε συνεργασία με το ΤΕΙ Δυτικής Μακεδονίας. Οι δημότες προσφέρουν το λάδι και το ΤΕΙ κάνει την επεξεργασία.

Στη νησιωτική χώρα τα πράγματα είναι πιο δύσκολα αφού τα χρησιμοποιημένα λάδια πρέπει να ταξιδέψουν μέχρι τον Πειραιά. Η προσπάθεια όμως αξίζει και σκοπεύουμε να την αναλάβουμε προς όφελος του περιβάλλοντος του νησιού μας.

Σύντομα θα έχουμε περισσότερες πληροφορίες και περιμένουμε τη συμμετοχή σας.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.