Δισέλιδο αφιέρωμα για την ανοιχτη βιβλιοθήκη στην εφημερίδα έθνος(απο την Κατερινα Τζουμερκιωτη 7-7-16).

0
387

ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΕΘΕΛΟΝΤΙΚΗΣ ΟΜΑΔΑΣ

Υπαίθριες βιβλιοθήκες στην Κίμωλο

Μια ανοιχτή βιβλιοθήκη, προσβάσιμη σε όλους, δημιούργησαν για τον τόπο τους, την Κίμωλο, τα μέλη της εθελοντικής ομάδας «Κιμωλίστες».

  • ΕΘΝΟΣ
  • 9:00, 7/7

 

Πρωτότυπες βιβλιοθήκες, φτιαγμένες από θαλασσόξυλα, βλέπουν πλέον οι επισκέπτες της Κιμώλου που περπατούν στα γραφικά σοκάκια του νησιού

 

Από τις αρχές του φετινού καλοκαιριού, οι ντόπιοι αλλά και οι περαστικοί που βρίσκονται στο νησί, έχουν την ευκαιρία να δανειστούν ή και να δώσουν τα δικά τους βιβλία στις πρωτότυπες βιβλιοθήκες που έχουν κατασκευαστεί σε γραφικά σοκάκια.

Η αρχική ιδέα προέκυψε εδώ και περίπου δύο χρόνια. «Οι κάτοικοι της Κιμώλου εδώ και χρόνια ζητούσαν να υπάρχει μία βιβλιοθήκη στο νησί. Ετσι ξεκινήσαμε να το σκεφτόμαστε» δηλώνει στο «Εθνος» ο Φώτης Μαρινάκης, από τα ιδρυτικά και τα πιο ενεργά μέλη της εθελοντικής ομάδας.

«Αρχικά, σκεφτήκαμε το προφανές, να βρούμε έναν κλειστό χώρο. Ομως, σιγάσιγά, αρχίσαμε να σκεφτόμαστε εναλλακτικούς τρόπους για να τη φτιάξουμε», προσθέτει. Στόχος ήταν να έχουν πρόσβαση στα βιβλία τόσο οι μόνιμοι κάτοικοι όσο και οι τουρίστες που θα επέλεγαν το νησί για τις διακοπές τους. «Κάποια στιγμή σκεφτήκαμε ότι θα ήταν ωραίο να μπορεί κάποιος να περπατάει και να πάρει ένα βιβλίο. Συμφωνήσαμε όλοι σε αυτό», σημειώνει η Φλώρα Ράμφου, μέλος της ομάδας.

Μέχρι στιγμής, οι βιβλιοθήκες έχουν στηθεί σε δύο σημεία. Η πρώτη βρίσκεται στο προαύλιο της εκκλησίας του Αγίου Ιωάννη του Χρυσοστόμου, ενώ η δεύτερη στο προαύλιο της εκκλησίας της Μεταμόρφωσης του Σωτήρος. Οπως μας λέει ο αντιδήμαρχος Κιμώλου και «πρεσβύτερος», όπως δηλώνει, στην ομάδα, Τάκης Σαρδής, το δημοτικό συμβούλιο έχει εγκρίνει τουλάχιστον άλλους 4-5 χώρους που θα στεγαστούν βιβλιοθήκες.

 

Υπεύθυνοι για το εγχείρημα ειίναι οι «Κιμωλίστες», που μέσα από εναλλακτικές δράσεις θέλουν να προαγάγουν το νησί και να ικανοποιούν τις αντάγκες των ντόπιων

 

«Παλιά μπαούλα»
«Καμία δεν θα είναι ίδια με την προηγούμενη. Για παράδειγμα, τώρα δουλεύουμε στη μετατροπή μιας πιατοθήκης, ενώ σκεφτόμαστε κι άλλες πρωτότυπες κατασκευές, όπως π.χ. να χρησιμοποιήσουμε παλιά μπαούλα», σημειώνει ο κ. Μαρινάκης.

Οι βιβλιοθήκες στήθηκαν με θαλασσόξυλα, ένα υλικό ανθεκτικό στην υγρασία που επέλεξαν η Κατερίνα Βένιου και η Αθηνά Σαμίου, αρχιτέκτονες μηχανικοί, στις οποίες απευθύνθηκε η ομάδα. Με καταγωγή από την Κίμωλο, η Κατερίνα Βένιου μάς εξηγεί ότι ο σχεδιασμός έγινε με βάση τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του νησιού. «Στην αρχή, τα παιδιά είχαν σκεφτεί να στεγαστούν σε ράφια που θα δημιουργούνταν σε τοίχους, ωστόσο ήθελαν κάτι πιο πρωτοποριακό από μια κλασική βιβλιοθήκη. Η Κίμωλος είναι ένα νησί κυκλαδίτικο, που χαρακτηρίζεται από τη χρήση του ξύλου και της πέτρας. Σκεφτήκαμε λοιπόν ότι θα είχε πολύ μεγαλύτερο ενδιαφέρον να εντάξουμε αυτά τα στοιχεία στον σχεδιασμό», αναφέρει. Πέραν αυτού, οι βιβλιοθήκες θα έπρεπε να είναι απλές σε γραμμές και χαμηλού κόστους. «Τα παιδιά θα έκαναν το στήσιμο, οπότε θέλαμε κάτι εύκολο. Εμείς τους εξηγήσαμε πώς θα φτιαχτούν και πώς θα κρέμονται τα βιβλία», προσθέτει.

Τα βιβλία προήλθαν από δωρεές ιδιωτών αλλά και συλλόγων, κυρίως ορειβατικών, με τους οποίους οι «Κιμωλίστες» βρίσκονται σε συνεργασία τα τελευταία χρόνια. Τον χειμώνα θα μεταφερθούν σε κλειστή αίθουσα, που θα λειτουργεί ως βιβλιοθήκη για κάποιες ώρες. Αυτήν την περίοδο, η ομάδα θέλει να διασφαλίσει ότι τα βιβλία θα επιστρέφονται. «Είναι ένα πείραμα. Θέλουμε, για παράδειγμα, να δούμε αν τα βιβλία θα επιστρέφονται. Ολα αυτά τα παρακολουθούμε», αναφέρει ο κ. Σαρδής, με τον κ. Μαρινάκη να δίνει έμφαση στην προστασία των βιβλίων. «Θα πρέπει να είναι προσεκτικά βαλμένα για να μην ταλαιπωρούνται. Αλλωστε η βιβλιοθήκη είναι ένα εγχείρημα που αγκάλιασαν όλοι», επισημαίνει.

 

 

 

«Κιμωλίστες»
Με ενθουσιασμό φροντίζουν για τον τόπο τους

Οι Κιμωλίστες είναι μια άτυπη εθελοντική ομάδα που δραστηριοποιείται στην Κίμωλο από το 2011. Ο βασικός πυρήνας μετρά 4-5 μέλη, ωστόσο η ομάδα είναι ανοιχτή σε όλους όσοι θέλουν να μετέχουν σε αυτήν. «Δεν έχουμε ούτε καταστατικό ούτε Γραμματείς ούτε Φαρισαίους. Τα μέλη είναι όλοι οι κάτοικοι. Μας αρέσει να δραστηριοποιούμαστε και να βοηθάμε τον τόπο μας», λέει με ενθουσιασμό η κυρία Ράμφου.

«Ξεκινήσαμε το 2011 με τον καθαρισμό παραλιών. Ωστόσο, συνεχώς, αναπτύσσουμε καινούργιες δραστηριότητες. Επιδιώκουμε συνεχώς να κάνουμε πράγματα πρωτότυπα και εναλλακτικά», λέει ο κ. Μαρινάκης, που αναφέρεται από τους συμπατριώτες του ως η «ψυχή της ομάδας».

Μετά τις παραλίες, οι Κιμωλίστες, σε συνεργασία με ορειβατικό σύλλοβο, καθάρισαν μονοπάτια του νησιού, διοργάνωσαν πεζοπορίες, ενώ σύντομα επεκτάθηκαν και σε δραστηριότητες, όπως η ανακύκλωση, η αιμοδοσία, ακόμη και η διοργάνωση πανηγυριών. Πέρυσι το καλοκαίρι, οι Κιμωλίστες δημιούργησαν το δικό τους κινητό θερινό κινηματογράφο, που μετέφεραν σε παραλίες και άλλες όμορφες τοποθεσίες του νησιού.

 

Ο σχεδιασμός των βιβλιοθηκών έγινε με βάση τα ιδιαίτερα γνωρίσματα του νησιού, που χαρακτηρίζεται από τη χρήση του ξύλου και της πέτρας

 

Εμπειρία
«Ηταν μια υπέροχη εμπειρία, στήναμε τον κινηματογράφο με καφάσια και κουρελούδες, ενώ ο κόσμος καθόταν αμφιθεατρικά. Ηταν πολύ γραφικό και άρεσε σε όλους», εξηγεί ο κ. Μαρινάκης,

«Για να είμαι ειλικρινής, ο αρχικός μας στόχος είναι να νιώθουμε δημιουργικοί, να κάνουμε το κέφι μας με τρόπο που να προάγουμε το νησί και να ικανοποιούμε ανάγκες των κατοίκων. Χαιρόμαστε που οι δραστηριότητες αγκαλιάζονται από όλους», δηλώνει ο κ. Σαρδής, ενώ η κυρία Ράμφου μιλά για τις αντιδράσεις των ντόπιων στις δραστηριότητες της ομάδας. «Μας στηρίζουν. Οταν τους λέμε κάτι, είναι πολύ ενθαρρυντικοί. Μας παροτρύνουν να προχωρήσουμε», αναφέρει.

Τον χειμώνα στο νησί μένουν περίπου 400 άτομα. Σύμφωνα με την κ. Ράμφου, τα τελευταία χρόνια υπάρχουν νέοι άνθρωποι, με καταγωγή από την Κίμωλο, που έχουν επιστρέψει και δραστηριοποιούνται ενεργά. Ενας από αυτούς και ο κ. Μαρινάκης, που παρότι μεγάλωσε στην Αθήνα και σπούδασε στη Θεσσαλονίκη, επέστρεψε στον τόπο καταγωγής του το 2006.

Νόστος
«Με το που τελείωσα το σχολείο, ήξερα ότι ήθελα να έρθω στην Κίμωλο. Δεν είχα κάποιο σχέδιο, το μόνο σίγουρο ήταν ότι θα επέστρεφα. Δεν το μετάνιωσα ποτέ. Η καθημερινότητά μου είναι πολύ πιο απλή και ανθρώπινη, ενώ η ποιότητα ζωής μου είναι πολύ καλή», αναφέρει. Οσο για την επαφή του με τον εθελοντισμό, ξεκίνησε λίγο αφότου έχασε τη μητέρα του. «Τότε ήθελα να ασχοληθώ με κάτι για να ξεχαστώ και να δυναμώσω. Μέσα από την ομάδα έκανα γνωριμίες, ένιωσα δημιουργικός, γνώρισα τη γυναίκα μου, νιώθω συνεχώς πιο δημιουργικός. Για εμένα ο εθελοντισμός είναι τα πάντα», καταλήγει.

ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΤΖΟΥΜΕΡΚΙΩΤΗ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.