Αρχική Εθελοντικές Δράσεις “Ανοιχτές βιβλιοθήκες για όλους στην Κίμωλο “

“Ανοιχτές βιβλιοθήκες για όλους στην Κίμωλο “

0
552

Ανοιχτές βιβλιοθήκες για όλους στην Κίμωλο

Οι πολυσυζητημένες και πολυδιαφημισμένες ανοιχτές βιβλιοθήκες της Κιμώλου δεν μπορούν να περάσουν απαρατήρητες από τον επισκέπτη της Κιμώλου. Οι ανοιχτές βιβλιοθήκες της Κιμώλου ξεκίνησαν τη λειτουργία τους στο νησί το καλοκαίρι του 2016. Την πρωτοβουλία για αυτό το πρωτότυπο εγχείρημα είχε η εθελοντική ομάδα Κιμώλου «Κιμωλίστες». Η εθελοντική δράση της ομάδας ξεκίνησε το 2011 αποβλέποντας στη βελτίωση της εικόνας του τόπου της με καθαρισμούς των παραλιών και των κοινόχρηστων χώρων. Η προσπάθεια συνεχίστηκε πιο δυναμικά με την οργάνωση διάφορων δραστηριοτήτων και τη σήμανση μονοπατιών για πεζοπορία στο νησί. Οι δράσεις όμως δεν σταματούν εδώ. Αναβίωση εθίμων, εκδηλώσεις καθ’ όλη τη διάρκεια της χρονιάς, προβολές ταινιών και-φυσικά-υπαίθριες δανειστικές βιβλιοθήκες, εναρμονισμένες πλήρως με το περιβάλλον τους.

Στις διακοπές του στην Κίμωλο λοιπόν, ο επισκέπτης  μπορεί να απαντήσει οπουδήποτε μια ανοιχτή βιβλιοθήκη. Είτε στο Χωριό που είναι η χώρα του νησιού είτε στις παραλίες. Εμείς συναντήσαμε δύο βιβλιοθήκες στο Χωριό, μία στην παραλία Μπονάτσα, στην Αλυκή, στα εξωτικά Πράσα, στο λιμάνι της Ψάθης. Μοιάζουν όλες οι βιβλιοθήκες να ξεπροβάλλουν σαν έκπληξη από το πουθενά. Το βέβαιο είναι πως είναι μια ωραία δυνατότητα που προσφέρεται απλόχερα και μπορεί να εκμεταλλευτεί κανείς χωρίς να χρειάζεται να ακολουθήσει κάποια διαδικασία εγγραφής για να γίνει μέλος. Ωραία και απλά επιλέγεις το βιβλίο που σου αρέσει και το δανείζεσαι με δική σου πρωτοβουλία και φυσικά οφείλεις να επιστρέψεις.

Ένα μικρό νησί, μια εθελοντική ομάδα και ένα όραμα μπορεί να αποτελέσουν παράδειγμα μίμησης και αλλαγής νοοτροπίας σε έναν τόπο. Δεν χρειάζεται να περιμένει κανείς τίποτε από κανέναν όταν ο ίδιος μπορεί από μόνος του να κάνει την αλλαγή, αρχικά να την οραματιστεί κι έπειτα να την πραγματοποιήσει σταδιακά, με μικρά δημιουργικά βήματα. Οι Κιμωλίστες το κατάφεραν αυτό και πολύ καλά μάλιστα. Μια μικρή ομάδα είναι αρκετή για να αλλάξει την εικόνα ενός νησιού αλλά και τη νοοτροπία του. Κι αυτό δεν μπορούμε παρά να το θαυμάσουμε.

 

Info

https://kimolistes.com/

 

Πήγη:https://ologramma.art/anoichtes-vivliothikes-gia-oloys-stin-kimolo/?fbclid=IwAR3-qauHwmkYZVFE_fBnzXEoqKUFT9o1mX4CwoFDcRoZ7oE849vUhQZBvwk

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.